НОВИНИ

Няма пострадали хора при силното земетресение на о. Закинтос

Няма пострадали хора при земетресението близо до гръцкия остров Закинтос тази нощ. Трусът от 6.4 по Рихтер е бил на около 50 км югозападно от острова в Йонийско море, по данни на Гръцкия геофизичен институт. Според Европейски сеизмологичен институт, силата е била 6.8 по Рихтер.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:45, 26.10.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Трусът шест минути преди два през нощта предизвика силен уплах на живописния остров, любим на туристите от цял свят. Много от местните около 40 000 жители прекараха нощта в колите си. Турист разказа, че десетте секунди, докато всичко наоколо се люлеело, му се сторили като пет минути.

Мощният трус предизвика незначителни щети по сградите.

Павлос Колокоцас, кмет на Закинтос: В Закинтос са в сила специални анти-земетръсни разпоредби. Всички къщи, здания и хотели са построени съобразно тези изисквания с цел да бъдат защитени нашите гости и граждани.

На пристанището земята се разцепи, но то работи нормално, а фериботите се движат по разписание. Трусът е усетен чак до столицата Атина, както и в Либия, Албания и Италия.

;

Земетресението е било на малка дълбочина, едва 14 км, придружено едновременно с хоризонтално и вертикално движение на земята. Задействана е тревога за цунами.

Алесандро Амато, директор на Център за предупреждуние за цунами - Италия: Задействахме първата тревога за цунали осем минути след труса. След като наблюдавахме нивото на водата няколко часа, я отменихме.

Днес училищата на острова останаха затворени. Регистрирани са няколко вторични труса, най- силният от 5 - та степен. Те ще продължат, предупреждават сеизмолозите.

Българското външно министерство съобщи, че при спешни случаи сънародниците ни в Гърция могат да се обадят на телефон: 0030 693 70 96 220.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Какво вижда зрителят
ДРУГИТЕ новини: Какво вижда зрителят
Запалиха автомобила на граничен полицай във Видин
Запалиха автомобила на граничен полицай във Видин