Товарен влак, превозващ пропан-бутан, излезе от релсите рано тази сутрин на централна гара в Пловдив. Няма пострадали хора и изтичане на газ. Движението по линията беше спряно за няколко часа. Националната следствена служба започна разследване. От Мюнхен премиерът Борисов кацна в Пловдив, за да се запознае със ситуацията.

Пловдив

Инцидентът е станал малко след 4 часа тази сутрин. Два локомотива и три вагона от товарен влак, превозващ пропан-бутан от Сърбия за базата на фирма „Булмаркет" в Пловдив, излизат извън релсите. Според джипиес системата на компанията превозвач, скоростта на композицията при влизането ѝ в гарата е била не по-висока от 35 километра в час, при допустима - 40.

Петър Ганев-управител на „Булмаркет Рейл Карго: Машинистите чуват изпукване, вследствие на което машините дерайлират и след тях още три вагона, при първоначалния оглед се вижда, че има счупена част от релса, езика на релсата е счупен, но не можем още да кажем дали това е причината.
Гл. комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението": Чух колегите си, коментираха няколко версии, за мен всичките са възможни, тази стрелка или релса може да се счупи, след това вече като е станала аварията.
© БГНЕС
Локомотивът от Хитрино е водил дерайлиралия влак в Пловдив

Локомотивът от Хитрино е водил дерайлиралия влак в Пловдив

Един и същ локомотив е водил взривилия се влак в Хитрино и товарната композиция, която дерайлира тази сутрин в района на Централна гара - Пловдив. Тов...

При дерайлирането са причинени само имуществени щети. Прокуратурата образува досъдебно производство за инцидента, разпитват се свидетели и са назначени експертизи.

Румен Попов-окръжен прокурор на Пловдив: Машинистите са трима, пробите са отрицателни за наркотици и за алкохол, в момента се провеждат техни разпити и други действия по разследването.
Гл. комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението: Не е имало изтичане на газ, няма пострадали, извършва се непрекъснат контрол върху средата и в момента няма изтичане на газ, никаква опасност за служителите тук и на населението на град Пловдив.

Движението на влаковете по направлението Пловдив- Филипово все още не е възстановено. Пътниците се извозват с автобуси.

Три вагона от влак с пропан-бутан дерайлираха край гара Пловдив

Три вагона от влак с пропан-бутан дерайлираха край гара Пловдив

Три вагона от товарен влак са дерайлирали на жп линията при Централна гара-Пловдив. Влакът, по първоначална информация, е превозвал пропан-бутан. Ваго...