НОВИНИ

​Няма причини за задържане и екстрадиране в САЩ на Желяз Андреев

Няма юридически причини за задържането и екстрадирането в САЩ на Желяз Андреев и още четирима българи, заподозрените за нарушаване на оръжейното ембарго със Сирия. Това стана ясно след среща при премиера между главния прокор Сотир Цацаров, правосъдния министър Цецка Цачева и посланика на САЩ у нас Ерик Рубин.

Николай Минков
от Николай Минков
17:45, 25.04.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Тридневни интензивни консултации са провели представители на департамента по правосъдие на САЩ, правосъдното ни министерство и прокурори от двете страни по повод искането за задържане на българите, стана ясно след срещата при премиера. Резултатът:

Не са налице изискванията за прилагане на чл. 11-ти от Договора за екстрадиране между България и САЩ по казуса "Желяз Андреев" и още четирима български граждани.

Според споразумението, когато са налице неотложни обстоятелства, те могат да бъдат задържани временно до 60 дни.

Сотир Цацаров- главен прокурор: В резултат на проведените консултация американската страна ще приеме, че не се касае за неотложен случай. Казано по друг начин- няма да се пристъпва към задържането на лицата.

Не са налице и двете задължителни условия за екстрадирането на българските граждани.

Сотир Цацаров- главен прокурор: Липсва на първо място изискуемата по договор и съобразно закона за екстрадиция европейска заповед за арест, двойна наказуемост и шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд, според нас е минимален.

Казусът ще бъде обсъден с главния прокурор на САЩ, който пристига у нас на 22-ри май за участие във форум в рамките на българското председателство, съобщи Цецка Цачева.

Цецка Цачева- министър на правосъдието: Продължаваме с контактите, консултациите и диалога, така че да не се стигне до изпълнение на договора. Очакваме след като вече има разбиране от страна на САЩ, да бъде и писмено изразено нежеланието за предварителен арест.

На 7 април 29-годишният Желяз Андреев беше задържан в Добрич по искане на прокуратурата в Маями. Петима от 11-те обвиняеми по случая са българи, които са работили в кол център на фирма, регистрирана в София, със седалище в Маями, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии. Според САЩ търговските операции на фирмата са свързани с терористична дейност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът върна на прокуратурата делото срещу Румен Овчаров
Спецсъдът върна на прокуратурата делото срещу Румен Овчаров
КЕВР иска разяснения от Топлофикация София заради по-високите сметки за парно
КЕВР иска разяснения от "Топлофикация София" заради по-високите сметки за парно