НОВИНИ

Няма проблеми с електроенергийната система в България

Въпреки влошените климатични условия в страната към момента електроенергийната система се справя безупречно и няма активиран студен резерв в страната. Това информира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ на пресконференция в сградата на регулатора.

bnt avatar logo
от БТА
14:20, 27.02.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
проблеми електроенергийната система българия

Той отчете, че потреблението на ток в момента е около 6600 мегавата. По думите му всички термични централи работят безотказно.

По данните, които изнесе председателят на КЕВР, АЕЦ "Козлодуй" е натоварена на максималната си мощност от 2 100 мегавата. Централите в Маришкия басейн също работят на пълна мощност, като там разчетите са, че 620 мегавата ток подава централа на AES /ТЕЦ "Марица изток 1"/, 1350 ТЕЦ "Марица - Изток 2" и 860 мегавата ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3".

Иван Иванов посочи, че топлофикационните заводски централи доставят на системата 560 мегавата, а възобновяемата енергия е от порядъка на 480 мегавата, от които 300 са от вятърните централи и около 100 мегавата от соларни паркове.

Председателят на КЕВР обясни, че в момента текат изпитания на VI блок на ТЕЦ "Варна", които показват безупречна работа на блока. Намеренията са от 1-ви юли да започне производството на електроенергия оттам. Централата ще работи изцяло на природен газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Морето погълна два плажа в Слънчев бряг и Несебър
Морето погълна два плажа в Слънчев бряг и Несебър
“Пафтите – вселена от знаци“ - изложба в Историческия музей в Русе
“Пафтите – вселена от знаци“ - изложба в Историческия музей в Русе