НОВИНИ

Няма работна ръка за прибиране на реколтата в Силистренско

В Силистренско липсва достатъчно работна ръка за прибиране на реколтата. От една страна причината е обезлюдяването на района, а от друга - ниския или почти никакъв интерес у младите хора за подобен вид работа. Това принуждава кооперации и земеделски производители да търсят работници от други части на страната, което оскъпява продукцията им.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
21:03, 08.12.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Всяка година земеделска кооперация от силистренското село Професор Иширково има нужда от 200-300 души за прибиране на реколтата. Това лято наели работници от Южна България, но така пък продукцията се оскъпявала.

Велика Славова – председател на земеделска кооперация: Няма работна ръка и доколкото я има, е с ниски качества, затова е проблем и качеството на продукцията, тъй като не се прибира качествено.

Проблемът им не беше решен и с въвеждането на еднодневните трудови договори. За земеделските стопани ежедневното попълване на документи е излишна бюрокрация и загуба на време.

Велика Славова – председател на земеделска кооперация: Еднодневните договори са подходящи за малки стопанства и фермери.

Местни производители имат конкретно предложение как административната работа да бъде сведена до минимум и в същото време държавата да печели пари от това.

Велика Славова – председател на земеделска кооперация: Аз бих предложила, ако трябва да се работи с тези еднодневни договори, предварително да бъдат закупени, внесен данъкът и ползвани в кооперацията.

Липсата на работници кара производителите да търсят варианти за справяне със ситуацията. Едни влагат в скъпи машини, а други са готови и да се лишат от производства, изискващи хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Индия вече е сред основните партньори на САЩ в областта на отбраната
Индия вече е сред основните партньори на САЩ в областта на отбраната
Българското училище към посолството ни в Лондон ще носи името на Иван Станчов
Българското училище към посолството ни в Лондон ще носи името на Иван Станчов