НОВИНИ

Няма реформи по време на кампании

Шест месеца преди изборния ден – 12 април следващата година, Северна Македония вече се намира в кампания. И ако се вярва на началото, целия период до изборите ще бъде толкова ожесточен, че ще елиминира всякаква възможност да се правят каквито и да са реформи.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
10:34, 27.10.2019
7088
Чете се за: 02:18 мин.
Истории
реформи време кампании

До такава омотана ситуация се стигна след като лидерите на парламентарните партии, събрани при президента Стево Пендаровски решиха, че изход от ситуацията след отказа на Брюксел да стартира преговори на Скопие за членство, са само предсрочни парламентарни избори. И решиха - те ще се проведат на 12 април следващата година, тоест, горе-долу шест месеца от сега нататък. За предсрочните избори настояваше най-много опозицията в лицето на партията ВМРО-ДПМНЕ, но и самият премиер Зоран Заев, след връщането си от Брюксел заяви, че е готов те да бъдат проведени. От една страна, да сондира мнението на избирателите как страната да продължи напред за да спечели доверието и на онези страни-членки на ЕС, които имат резерви за това Северна Македония да стартира предприсъединителната процедура. От друга, ако получи доверието им той да води държавата напред до успех, това да му вдъхне повече увереност и самочувствие да направи видими и устойчиви реформи, които да покажат, че политиците в Скопие са разбрали посланието, което отказът на Европейския съвет, макар и само с един глас "Против", изпрати.

Разбира се, опозицията вижда в предсрочния вот шанс да се върне отново на власт, като не крие, че ако това стане, ще ревизира повечето от нещата, които правителството на Заев свърши. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски дори вече твърди, че на 12 април победата му е в кърпа вързана, дори цитира калкулацията, че това ще стане с разлика от 100 000 гласа. Което за местните условия в Северна Македония, ако се случи, ще означава тежко поражение за Заев и неговият Социалдемократически съюз. Доколкото такава претенция от страна на Мицковски е реална, е друг въпрос. Тя може просто да е част от кампанията, която той стартира веднага след излезе от срещата при президента Пендаровски. И която неговата партия е готова да продължи през всичките оставащи дни до 12 април, хвърляйки страната в треска, в която основната жертва ще бъдат толкова нужните реформи.

Познавам работата на администрацията в Северна Македония по време на предизборна кампания. Не можете да получите и най-елементарната административна услуга, защото няма кой да ви я предостави. Хората, които трябва да ви я дадат, са заети предимно да пият кафе и да плюнчат и вдигат показалци за да усетят от къде иде вятърът на победата. И какво означава това за личната им позиция и съдба. Особено това е видно когато се очертава смяна на властта. И в такава ситуация на очакване да се предприемат сериозни и коренни реформи е просто празна надежда.

През следващата година трябваше да се проведе и дълго отлаганото преброяване на населението. Досега в суверенна и независима Северна Македония имах само едно преброяване- това през 2002 г., на основата на чийто резултати са оформени и избирателните списъци. От тогава до днес станаха много промени, твърди се, че най-малко една трета от записаните във въпросните списъци граждани на страната са извън нея. Преди всеки вот една от острите критики към властите е за неточността на избирателните списъци. Очевидно е, че и на 12 април ще се гласува по тях, което вече поставя бомбата със закъснител пред резултата от гласуването.

На срещата при президента Пендаровски, за която вече стана дума той обърна внимание на ситуацията, в която се намира държавата, предупреждавайки да се внимава, за да не се изпусне питомното в гонене на дивото. Той имаше предвид, че все още не е напълно завършила ратификацията на протоколите в парламентите на всички страни членки на НАТО. Остават още три държави, едната от които Испания, си има достатъчно свои вътрешни проблеми за да е сигурно, че до срещата на върха на Алианса в Лондон на 2 и 3 декември ще е дала своята подкрепа за членството на Северна Македония в пакта. Предупреждението на Пендаровски имаше за цел да фокусира усилията на властите, а и на опозицията тъкмо по посока на гарантиране успешния завършек на присъединяването на държавата към НАТО. Но по всичко изглежда, че предупреждението не е разбрано правилно. А, и още нещо, опозиционният лидер Мицковски ще настоява парламентът в Скопие да отговори на декларацията на Народното събрание. Как ще стане това, ще бъде решено допълнително.

А пък за мен това означава, че се спазва тъжната традиция в Северна Македония при всяка изборна кампания темата за България да бъде една от основните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар гори в Рила планина
Пожар гори в Рила планина
Медии: Американски военни са извършили операция срещу лидера на Ислямска държава
Медии: Американски военни са извършили операция срещу лидера на Ислямска държава