НОВИНИ

Няма сериозни щети от земетресението в Асеновградско

Земетресение от 4,6 по Рихтер с епицентър в Асеновград се усети в Южна България. Интензивна сеизмична активност и в островната част на Гърция. 4,8 по Рихтер в Йонийско море разлюля островите Закинтос и Кефалония, след това друг с магнитуд 4 на остров Крит. Последва друг трус от 3,9 в района на град Патра.

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 22.02.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В най-близкото до епицентъра село - Караджово, часове след земетресението хората все още бяха изплашени. Мощният трус съборил комина на масивната къща на Александър Петров.

Александър Петров: Аз седях на леглото и гледах телевизия в 1:40 ч. и като тресна, дигна ме от леглото и като че ли подмести къщата... и цялото село хората запалиха лампите и излезнаха навън, кучетата започнаха да вият изплашено.
Мария: Вертикално беше в началото, а след това аз го усетих хоризонтално, моето легло се размести на 10 см от стената.

Хората се надяват на подкрепа от общината, за да ремонтират напуканите стени и разместените керемиди.

Борислав Благоев, кмет на село Караджово: „Приемаме жалби и тогава ще се сформира комисия от общината, която да оцени щетите, всичко, което е по нашите сили ще направим.

След първото земетресение последва поредица от затихващи трусове.

Цвятко Дешев, говорител на Пожарната в Пловдив: Към момента такива сигнали за бедстващи хора, пострадали, не са постъпвали в оперативния център на Регионалния дирекция Пловдив, държа да успокоя гражданите, че засега нещата са спокойни.

Земетресението бе усетено силно и в Пловдив. Този район е сред сеизмично най-активните в България. За последните 20 години тук е имало няколко труса с магнитуд над 4 по Рихтер. Специалистите считат, че това е добре, защото се разтоварва земното напрежение и не се стига до катастрофални земетресения като Чирпанското, което се е случило точно преди 90 години и е било с магнитуд 7 по Рихтер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат предсрочно шофьора, който прегази шестгодишно дете в Панагюрище
Пускат предсрочно шофьора, който прегази шестгодишно дете в Панагюрище
Финансовият министър е открил разлики в задълженията на НЗОК
Финансовият министър е открил разлики в задълженията на НЗОК