Няма сериозно пострадали деца при катастрофата на пътя София-Варна в района на Лясковец. Вчера на права отсечка от главния път микробусът, в който пътували 12 деца и треньорите на женския футболен отбор на Шумен, бил засечен от лек автомобил, управляван от 20- годишен младеж от Горна Оряховица.

Лясковец

Отборът се връщал от състезание в София. Във Велико Търново спрели за почивка и след това продължили към Шумен.

Албена Иванова, треньор на женския футболен отбор: Отсреща видяхме от Шумен в посока Търново се движеше лек автомобил, който предприе маневра по изпреварване, бяха няколко автомобила... Не се прибра, движеше се с доста голяма скорост.

Шофьорът се опитал да избегне удара, но въпреки това бил ударен челно и се преобърнал в крайпътната канавка.

Албена Иванова, треньор на женския футболен отбор: Настана паника, започнаха да крещят - помощ, спасете ни, някои казаха умираме. Всичко се преобърна, бяха затиснати, зад седалки, някои под седалки, нещо страшно настана.

Шофьора на микробуса Ерджан Алиев и помощник-треньора Димитров, не загубили самообладание и започнали да спасяват децата. Помощ получили и от пътуващи по маршрута шофьори. Децата били откарани за преглед в горнооряховската болница. Всички са били с охлузни рани. Президентът на клуба веднага се обадил на родителите на децата и на Българския футболен съюз.

Панайотис Папас, президент на Ф.К. Олимпия Шумен: Бяха осигурили микробус от Велико Търново да доведем децата до Шумен, но след като направиха прегледи, казаха, че няма нужда някои от момичетата да останат в болница.

Футболният клуб редовно ползвал услугите на транспортната фирма „Ал Тур" от Шумен но никога не са имали произшествия. Заместник министърът на транспорта Ангел Попов заяви, че автобусът е произведен през 2000-та година.

Ангел Попов - зам.-министър на транспорта: Автобусът, който снощи претърпя ПТП е произведен 2000 година. Той е произведен фабрично без колани. И за това онзи ден зададоха некоректно въпроса - задължително ли е слагането на колани? Задължително е слагането на автобусите след 2007 година, когато те имат фабрично произведени колани, но преди това няма задължения. Ние ще въведем такова задължение - сигурно ще има отпор, сигурно ще има реакция неприятна, но колани трябва да има в автобуса.


Превозът на деца в тъмната част на денонощието е забранен и на фирмата превозвач е съставен акт. Водачът на леката кола, която блъсна буса с децата, е само с осем месеца опит зад волана