НОВИНИ

Няма случаи на болни от морбили в Благоевградска област

Няма случаи на деца заразени и болни от дребна шарка в Благоевградска област, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Изпратени са предписания до всички общопрактикуващи лекари в региона да проверят броя на децата, които все още не са имунизирани с ваксината. От здравната инспекция в Благоевград уточниха, че разполагат с достатъчно ваксини, а при нужда от повече те ще бъдат доставени от Министерството на здравеопазването.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Спаско Попхристов
18:10, 22.03.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Първата имунизация родителите трябва да направят, когато детето е на годинка и един месец, а следващата се прави, когато навърши 12 години. Ваксината е трикомпонентна и предпазва от инфекциозните заболявания морбили, паротит и рубеола.

“Имаме имунизация. Всичките, както си по календар. Педиатърът си има календар и ни казва кога трябва да се направят.”

От здравната инспекция в Благоевград посъветваха родителите, които все още не са направили задължителната имунизация, да не отлагат, тъй като така наречената болест на първата среща се разпространява много бързо и е опасна за здравето особено на най-малките.

Веселка Мончева, Регионална здравна инспекция-Благоевград:
“Всички открити неимунизирани до края на месец март трябва да се обхванат с една доза комбинирана ваксина. Всеки съмнителен случай трябва да бъде съобщен в РЗИ с бързо известие, в което да бъде включен и имунизационният статус на лицето което се е разболяло.”

В Регионалната здравна инспекция в Благоевград има 800 ваксини, които ще бъдат достатъчни, за да се ваксинират всички деца, които са пропуснали имунизацията.

В момента тече проверка на всички болници и медицински центрове в областта за тяхната готовност да приемат болни и съмнително болни в инфекциозните отделения. От Здравната инспекция заявиха, че почти всички деца в Благоевградска област са ваксинирани срещу морбили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Герджиков: Има създадена организация срещу турска намеса в изборите у нас
Герджиков: Има създадена организация срещу турска намеса в изборите у нас
Полицията в Лондон смята случилото се до парламента за терористичен акт
Полицията в Лондон смята случилото се до парламента за терористичен акт