Летният туристически сезон набира скорост, а плажовете привличат все повече желаещи да направят тен и да се потопят в морето. За спокойствието и безопасността на малки и големи и тази година ще се грижи армията на водните спасители.

Бургас

Всяка година съставът на хората по спасителните постове се мени. Част от тях по понятни причини се пенсионират, други избират да станат спасители в чужбина, а разкриването на нови плажове и многобройните басейни по комплексите изискват още нови спасители. С подготовката и сертифицирането на тези ценни кадри се занимава БЧК.

Виолета Радева-дир.на БЧК-Бургас
"От началото на тази година бургаската организация е подготвила 70 души, които вече са сертифицирани и работят по морските плажове и в басейните комплекси. За миналата година, по данни на цялата организация на БЧК, сме подготвили и обучили над 1600 водни спасители."

По нормативи на всеки 100 метра плажна ивица трябва да има спасителен пост с двама спасители. За плажовете, които са на концесия и е задължително да има водно спасяване, са необходими минимум 1500 спасители. Доста по-голяма е бройката на тези, които осигуряват безопасността по станалите многобройни басейни в курортните и хотелските комплекси. Инструкторите в БЧК работят целогодишно за подготовка на такива кадри, а преди началото на активния сезон провеждат и тестове за задължителната заверка на сертификатите на спасителите.

Васил Алексиев-старши спасител, инструктор в БЧК-Бургас
"Обучението е на ниво, което дава надежда, че спасителите могат да си вършат работата. Виждам интерес през последните години в младите хора, които добра са обучени в културата на плуването."

Според инспекторите от БЧК в момента няма плаж без необходимата бройка сертифицирани спасители, така че туристите и плажуващите могат да бъдат спокойни, но отправят апел - спазвайте флаговата сигнализация и се подчинявайте на указанията на спасителите- те се грижат за вашия живот и вашето спокойствие.