НОВИНИ

Няма средства за Защитеното жилище за хора с ментални проблеми в Могилино

Държавната субсидия, която се отпуска за Защитеното жилище за хора с умствена изостаналост в с. Могилино не е достатъчна, за да покрие всички необходими разходи. Там са настанени 10 души. За да бъдат облечени и да живеят в по-добри условия, те разчитат единствено на дарения.

bnt avatar logo
от БНТ
07:26, 24.11.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Бюджетът на защитеното жилище за тази година е 74 440 лв. Управителят Цветелина Райчева изчислява, че той стига само за отопление през зимата, за храна и за заплати на шестимата служители, които са минималните – по 420 лв.

Цветелина Райчева – управител на Защитеното жилище: Нямам пари за постелъчен материал, перилни и хигиенни материали на потребителите, да им организирам някаква екскурзия.

50-тте процента от пенсиите на хората, които им се удържат като такса, отиват в републиканския фонд „Социална закрила”, а не по сметката на защитеното жилище, обяснява Цветелина Райчева. Затова те не могат да си купят дрехи и обувки. Разчитат само на благотворителността на добри хора, като жителите на Чилнов и Две могили, които им направиха дарение.

Галя Додева – секретар на читалището в с. Чилнов: Носим им зимни дрехи, чорапи, чехли, много санитарни материали.

Всяка година Община Две могили заделя пари за дофинансиране, но и те не стигат, за да се покрият разходите по стария автомобил или да се извършат необходимите ремонти на сградата. От социалното министерство казаха за БНТ, че за 2017 г. държавната субсидия ще се увеличи с 10 процента и ще бъде 81 880 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители в защита на социален център Свети Георги в Пловдив
Родители в защита на социален център "Свети Георги" в Пловдив
Недостиг на български зеленчуци за преработвателните фабрики
Недостиг на български зеленчуци за преработвателните фабрики