НОВИНИ

Няма увеличен миграционен натиск по нашите граници

След затварянето на т.нар. "Балкански маршрут", няма данни за засилване на миграционния натиск към границите ни, обяви външният министър Даниел Митов. Като най-сериозен риск пред страната ни вътрешният министър Румяна Бъчварова определи евентуалното начертаване на нови маршрути от трафикантите, които да минават през страната ни.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
15:19, 09.03.2016 (обновена)
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Премиерът Борисов увери, че държавата ни е подготвена за евентуално засилване на мигрантския поток към България.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние сме направили всичко, за да не го допуснем - армия, жандармерия - всичко е на границата и съответно полагаме усилия.

Премиерът е възложил на социалния министър Калфин да провери чрез гръцките и македонските си колеги какви са възможностите да се окаже помощ на бедстващите мигранти, блокирани в Гърция.

Бойко Борисов, министър-председател: При тези дъждове долу, буквално се наводняват лагерите и, дет се вика, сърцето ми се къса за тях като ги гледам. Но в същото време много ясно трябва да им се каже, че трябва да се върнат обратно в Турция и по надлежния ред, както се разбрахме завчера в Брюксел да постъпват в държавите, където ги искат или където имат нужда от тях, законно - през КПП-вe.

България следи внимателно потенциалните варианти миграционни потоци да се насочат към страната ни.

Даниел Митов, министър на външните работи: Имаме договореност, естествено, както с Република Турция, така и с нашите гръцки съседи за система за ранно предупреждение. Вие знаете, че българската държава не само мобилизира голям брой гранична полиция, но и армията за охрана на границите и сме напълно подготвени за всяка една ситуация. Но до момента няма никакви данни за увеличен миграционен натиск по нашите граници.

Рисковете пред страната ни са свързани с последиците от затварянето на т.нар. "Балкански маршрут", който заобикаляше България, каза в Сутрешния блок на БНТ министър Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: Най-сериозните рискове в момента пред България са да се опитат бежанците и тези, които организират техните потоци, да направят маршрут през България, който да е алтернатива на сега съществуващия. Вземаме всички мерки, засилвайки и организационно и ресурсно възможността ни да предотвратим такива опити и по линия на нелегалното влизане и по линия на организираното влизане, тоест да предотвратим трафикантските усилия.
Даниел Митов, министър на външните работи: Важен е поетият ангажимент и намерението на Турция освен да съдейства за прекратяване на бежанския поток през Егейско море и през Гърция, да не допуска създаването на нови маршрути и фокусирането върху борбата с трафикантите на хора, което е от първостепенно значение, за да се прекъснат връзките на тези престъпни мрежи със съдбата на хора в уязвимо положение.

Министър Митов определи като важно посланието от срещата в Брюксел в понеделник, че Европейският съюз си връща контрола по външните граници, нещо за което България настоява от месеци, както и заявеното намерение реадмисионното споразумение между Турция и ЕС да започне да се изпълнява максимално бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ 2 ще излъчи пряко дискусията за ролята и мястото на регулаторните органи и обществените медии
БНТ 2 ще излъчи пряко дискусията за ролята и мястото на регулаторните органи и обществените медии
Росен Желязков оттегли кандидатурата си за председател на КЗК
Росен Желязков оттегли кандидатурата си за председател на КЗК