След затварянето на т.нар. "Балкански маршрут", няма данни за засилване на миграционния натиск към границите ни, обяви външният министър Даниел Митов. Като най-сериозен риск пред страната ни вътрешният министър Румяна Бъчварова определи евентуалното начертаване на нови маршрути от трафикантите, които да минават през страната ни.

© БТА

Премиерът Борисов увери, че държавата ни е подготвена за евентуално засилване на мигрантския поток към България.

Бойко Борисов, министър-председател: Ние сме направили всичко, за да не го допуснем - армия, жандармерия - всичко е на границата и съответно полагаме усилия.

Премиерът е възложил на социалния министър Калфин да провери чрез гръцките и македонските си колеги какви са възможностите да се окаже помощ на бедстващите мигранти, блокирани в Гърция.

Бойко Борисов, министър-председател: При тези дъждове долу, буквално се наводняват лагерите и, дет се вика, сърцето ми се къса за тях като ги гледам. Но в същото време много ясно трябва да им се каже, че трябва да се върнат обратно в Турция и по надлежния ред, както се разбрахме завчера в Брюксел да постъпват в държавите, където ги искат или където имат нужда от тях, законно - през КПП-вe.

България следи внимателно потенциалните варианти миграционни потоци да се насочат към страната ни.

Даниел Митов, министър на външните работи: Имаме договореност, естествено, както с Република Турция, така и с нашите гръцки съседи за система за ранно предупреждение. Вие знаете, че българската държава не само мобилизира голям брой гранична полиция, но и армията за охрана на границите и сме напълно подготвени за всяка една ситуация. Но до момента няма никакви данни за увеличен миграционен натиск по нашите граници.

Рисковете пред страната ни са свързани с последиците от затварянето на т.нар. "Балкански маршрут", който заобикаляше България, каза в Сутрешния блок на БНТ министър Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи: Най-сериозните рискове в момента пред България са да се опитат бежанците и тези, които организират техните потоци, да направят маршрут през България, който да е алтернатива на сега съществуващия. Вземаме всички мерки, засилвайки и организационно и ресурсно възможността ни да предотвратим такива опити и по линия на нелегалното влизане и по линия на организираното влизане, тоест да предотвратим трафикантските усилия.
Даниел Митов, министър на външните работи: Важен е поетият ангажимент и намерението на Турция освен да съдейства за прекратяване на бежанския поток през Егейско море и през Гърция, да не допуска създаването на нови маршрути и фокусирането върху борбата с трафикантите на хора, което е от първостепенно значение, за да се прекъснат връзките на тези престъпни мрежи със съдбата на хора в уязвимо положение.

Министър Митов определи като важно посланието от срещата в Брюксел в понеделник, че Европейският съюз си връща контрола по външните граници, нещо за което България настоява от месеци, както и заявеното намерение реадмисионното споразумение между Турция и ЕС да започне да се изпълнява максимално бързо.