НОВИНИ

Няма военно решение на конфликта в Сирия, заяви Паоло Джентилони

Италианският външен министър Паоло Джентилони каза, че конфликтът в Сирия не може да бъде решен по военен път, предаде ТАСС. "Не съществува военно решение на конфликта в Сирия", заяви Джентилони след разговори с руския външен министър Сергей Лавров.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:45, 02.12.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света
военно решение конфликта сирия паоло джентилони

"Но върху пепелта на Алепо не може да се изгражда преходен период. Трябва да положим всички усилия, за да спрем насилието и да създадем възможности за доставяне на хуманитарни помощи", каза той. Според него е необходимо колкото се може по-скоро да започне политически преход.

"Разбираме, че Русия има решаваща роля тук, и затова я призоваваме да съдейства", каза Джентилони.

Той заяви, че Италия се надява Русия и САЩ да създадат условия за доставка на хуманитарни помощи в блокираните квартали на Алепо и други райони в Сирия.

По думите му италианският президент Серджо Матарела ще посети Русия следващата пролет.

"Между нас има близки контакти на различни нива", заяви той и добави, че Русия и Италия поддържат тесни връзки в културата, а също в икономиката.

Лавров определи исканията за оттегляне на сирийския президент Башар Асад като неприемливи и настоя, че никой не се е споразумявал за подобно нещо.

"Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН изисква започване на преговори за политическо уреждане в Сирия без предварителни условия", каза руският външен министър.

"Но за съжаление, вече повече от половин година преговорите се блокират от тези, които в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН поставят ултиматуми като необходимостта от предварително оттегляне на Асад, което, разбира се, е неприемливо, тъй като никой не е сключвал такива договорености", заяви той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дилма Русеф ще оглави управителния съвет на мозъчен тръст в Сао Пауло
Дилма Русеф ще оглави управителния съвет на мозъчен тръст в Сао Пауло
Руски кораб заседна в плитчина в Босфора
Руски кораб заседна в плитчина в Босфора