Няма върнати пациенти от трудовоекспертните лекарски комисии във Варна след като Върховния административен съд спря издаването на решения за намалена работоспособност. Още рано сутринта лекарите са поискали разяснения за работата си в тази ситуация от Районната здравна инспекция и от националната експертна лекарска комисия.

Варна

Председателката на една от лекарските комисии във Варна - д-р Росица Георгиева, призна, че днес е дошла на работа силно разтревожена.След като в края на вчерашния работен ден разбрала, че временно трябва да се преустанови издаването на решения заради предстоящи промени, тази сутрин започнала да търси информация още от 5 часа.

Д-р Росица Георгиева – председател на ТЕЛК – 1 състав
Дойдох на работа да търся директора на РЗИ, за да можем да уточним тези неща, защото болните са от месеци напред насрочени и чакаме едновременно с това за инструкции, за да можем да издаваме решения и по кой начин.

През това време пациентите започнали да пристигат.

Д-р Росица Георгиева – председател на ТЕЛК – 1 състав
Всички сме прегледали, но сме ги върнали, за да изчакат няколко дни, за да издадем решения, след като имаме окончателно становище по какъв начин да работим.

От Трудовоекспертната лекарска комисия във Варна съобщиха, че са изпратили официално писмо до Министерството на здравеопазването и до Националната експертна лекарска комисия с искане за разясняване на ситуацията и указания за работа. Отговор до момента не са получили.