НОВИНИ

Няма заплаха за населението в Община Брегово

Бедственото положение в Община Брегово остава, но няма опасност за населението, съобщиха от Кризисния щаб в района на Видин, които ще бъдат в готовност за евакуация на населението при нужда. На място има кризисен щаб, като започва изпомпване на вода със специален хидромодул.

Явор Симов
от Явор Симов
07:56, 13.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Тази сутрин последните измервания показват, че нивото на водата се е покачилo с около 15 см, а причината за това са подпочвените води, а не снеготопене или валежите от снощи.

От 7 ч. сутринта Kризисният щаб е на крак, на място е областният управител Албена Георгиева и началникът на пожарната във Видин Станислав Генчев. От София пристигна специален модул, който може да изпомпва вода до близо 50 хил. литра/минута.

Риск до момента за хората няма. От Кризисния щаб заявиха, че се надяват след включването на помпите до обяд или ранния следобед да се усети оттеглянето на водата от началото на селото и на първите къщи. Няма данни да е имало бедстващи хора през нощта.

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Няма данни за бедстващи хора на територията на Видин. Усложнена е обстановката в Община Брегово и в част от Община Видин, където има скъсана дига в едно от населените места. Нивото на река Тимок за момента не се покачва, дори има съвсем лек спад. Почвените води са малко по-високи, което налага предприемане на тези спешни мерки. От сутринта функционират хидромоторни помпи,които изтласкват водата с много висок дебит. В Община Видин около село Юново има прорязване на дигата, там водата е заляла земеделска площ. Няма никаква заплаха за хората там. Взети са 5 проби от 5 места за питейна вода. От ВиК информацията е, че водата е абсолютна годна за пиене, няма отклонения. От сръбска страна също имаме уверение, така че хората могат да бъдат абсолютно спокойно по отношение на качеството на водата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между ТИР и лек автомобил затвори Е-79 край Кресна
Катастрофа между ТИР и лек автомобил затвори Е-79 край Кресна
Румяна Арнаудова коментира промените в Закона за частната охранителна дейност
Румяна Арнаудова коментира промените в Закона за частната охранителна дейност