Нито един от работниците в крафермата с болните от туберкулоза животни в село Лудогорци не е заразен. Това обяви областният управител на Разград Стоян Ненчев. Направените тестове по метода Манту са отрицателни. Положителен е обаче резултатът на съпругата...

Нито един от работниците в крафермата с болните от туберкулоза животни в село Лудогорци не е заразен. Това обяви областният управител на Разград Стоян Ненчев. Направените тестове по метода Манту са отрицателни. Положителен е обаче резултатът на съпругата на собственика на фермата.

Все още не е сигурно, че жената е болна, но ако това е така, е възможно да се е заразила от кравите. Специалистите не изключват и друга вероятност – тъкмо тя  да е източникът на инфекцията. Д-р Стойчо Колев обясни, че в момента предстои обследване от лекарите, за да се разбере пътят на заболяването, защото най-важният момент при всяко заболяване е да се открие източникът.

Във фермата в Лудогорци е установена туберкулоза при 91 от общо 200 животни. 30 крави вече са били унищожени. Д-р Илиян Драмалиев каза, че остават 61 животни, които със сигурност трябва да бъдат заколени, които са положителни и за които в момента се преговаря с кланици.

Още 5 животни от съседни стопанства са дали положителни проби при първоначалните тестове. Преди да бъде поставена диагнозата обаче трябва да бъдат направени още изследвания. Ветеринарните власти апелираха за спокойствие и поясниха, че бактерията - причинител на туберкулозата, умира при термична обработка на месото и млякото.

автор: Любомир Илиев