Въпреки допълнителните финансови стимули няма нито един учител, който иска да преподава в ромски училища. Това показа първият етап на Националната програма на просветното министерство "Мотивирани учители ". За преподаване в такива училища програмата предлага 300 лв. над заплатата, а от понеделник допълнителните пари ще са 500 лева над основната заплата.

Основно училище " Св. св. Кирил и Методий " в ромската махала на Ихтиман. Тук учат 800 ученици, всички са от ромски произход. Има и шест групи за пет и шест годишни деца, където те усвояват български език. Влизаме в първи клас.

Сийка, 1 клас: Трябва да учим, да сме умни, когато ни попитат нещо да знаем.

Въпреки че училището има над 50 учители, за съжаление липсват такива по математика и информационни технологии.

Ренета Маринкова, директор на ОУ " Св. св Кирил и Методий ", Ихтиман: Аз заложих на пенсионирани пед. специалисти, защото математиката е предмет, по който не мога да си позволя да остана без учител.БНТ Т.е. Нужни са ви ? Нужни са ни, местата бяха обявени, не дойдоха, никой не дойде.

Затова просветното министерство обяви програмата "Мотивирани учители" на стойност 1,7 млн. лева. Ако утвърдени и доказани учители желаят, то те могат да напуснат своето училище и да отидат да преподават на ученици от ромски произход. За целта ще получат 300 лева над заплатата си. Вече завърши първия етап на тази програма, резултатите.

Само четирима учители са участвали в първия етап на програмата, а след препитването и те се отказали, защото не искали да пътуват до училищата.

Полина Фетфова, гл. експерт, МОН: Преди сключването на договора се установи, че всъщност те не са склонни да се преместват от областта, в която живеят т.е. не можеха да се изпълнят целите на програмата.

За втория етап на програмата, който тръгва на 7 октомври, министерството увеличи стимула от 300 на 500 лева. Сега е времето кандидатите да подадат документи. А ако не искат да пътуват е възможно, учителят да преподава в училище в своя град и да се премести в ромското.

Моника Христоскова, учител по английски език, ОУ " Св. св Кирил и Методий ", Ихтиман В началото много се притеснявах. Обаче децата са страхотни, толкова ми е приятно, децата са много ученолюбиви, бързо се справят, сега имахме входно ниво, има отлични оценки.
Даниела Чeмширова, начален учител ОУ " Св. св Кирил и Методий ", Ихтиман: През годините съм имала възможности, но аз просто реших, че ще остана да работа с тези деца, доволна съм от работата си, свикнала съм, децата мога да кажа, че ме обичат.

Средният успех на учениците е 3 и 70. Редовни са. А ако някой случайно отсъства, учителят търси родителите по телефона или някой от четиримата медиатори посещава дома. Работят по различни проекти и средната учителска заплата е 1300 лева. Колкото до въпроса " А защо тогава няма желаещи учители? " тук отговарят " Малко повече информация и ще се получи ".