НОВИНИ

"Ню Йорк таймс": България се учи как да балансира между Тръмп и Путин

С единия крак на Запада, а с други на Изток България отдавна е ангажирана в деликатно балансиране, коментира вестник „Ню Йорк таймс“. Но сега страната и новият й президент Румен Радев ще трябва да се научат как да се балансира между Доналд Тръмп и все по-енергичния Владимир Путин.

bnt avatar logo
от БГНЕС
23:00, 04.02.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света
йорк таймс българия учи балансира тръмп путин

Радев, размишлявайки върху новата си роля на балансьор, заяви два дни преди да положи клетка на 19 януари:

"Ние имаме ясна пътна карта. Оставаме в ЕС. Оставаме и в НАТО. Но в същото време ние имаме една дълбока историческа връзка с Русия“. Страни като България от десетилетия балансират между Изтока и Запада. Но перспективата президентът Тръмп да се сближи с Путин обърква тази стратегия с противоречивите послания, идващи от новата американска администрация.

Тръмп изглеждаше нетърпелив за по-тесни връзки в Кремъл, дори сякаш следваше презрението на Москва към НАТО и ЕС. Но миналата седмица новият му посланик (постоянният представител на САЩ в ООН - ред.) демонстрира твърдата линия на администрацията на Обама, заявявайки, че САЩ няма да се оттегли санкции срещу Русия, докато страната не изтегли войските си от Крим.

В същото време Путин показва нови признаци на перчене в отношенията със съседите на Русия; в четвъртък той посети в Унгария, първият му набег в Европа през ерата на Тръмп.

България е пламенен член на ЕС, но с нарастването на национализма, водещ до отслабването на подкрепа за ЕС, в страната – както и на други места – се промъква руското влияние. На пръв поглед това предполага, че обръщането на Тръмп към Москва, ако е истинско, би било добре за България. И наистина, националисти са развълнувани.

Но България също знае толкова много предателства и окупации, че това внезапно залитане предизвиква колкото въодушевление, толкова и тревоги, включително опасения, че г-н Тръмп и Путин ще направят сделка помежду си, която обслужва техните две нации, и ще разчертаят региона на сфери на влияние, както великите сили направиха в края на Втората световна война.

По много причини, включително икономическа необходимост, обща култура и дълбоки исторически връзки, българските политици, включително президентът искат по-близки отношения с Русия, но не дотам, че тяхната нация да загуби лелеяните връзки със Запада и да попадне твърдо в руската орбита.

Не е ясно дали старото балансиране на България ще работи в новия международен ред. Всъщност, по подобен начин стоят нещата и в цяла Централна и Източна Европа, чиито лидери чакат да видят какво Тръмп има предвид, пише "Ню Йорк таймс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турската полиция е заловила над 400 мигранти на път за Гърция
Турската полиция е заловила над 400 мигранти на път за Гърция
Очакват се превалявания от дъжд утре
Очакват се превалявания от дъжд утре