НОВИНИ

След ударите: Остра политическа, но не и военна реакция от страна на Москва

Остра реакция на Русия, която се включи във войната в Сирия на страната на Башар Асад преди три години. Кремъл обвини Белия дом в агресия срещу суверенна държава и в разрушително въздействие върху цялата система на международни отношения. Според Владимир Путин ударите създават предпоставки за нова бежанска вълна.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:40, 14.04.2018
Чете се за: 01:16 мин.
По света
Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: По отношение на химическата атака в Дума ни казват, че имат неопровержими факти и така оправдават нанесените удари. Но не ни се предоставя нищо повече от информация в медиите и едно достатъчно смешно за специалистите видео. Президентът Макрон, който публично заяви за неопровержими факти за химическа атака в Дума, разговаря завчера по телефона с президента Путин и в хода на разговора нашият президент го е помолил да сподели тези факти, но отговорът е бил - тайна! Но точно тази тайна беше използвана от тези хора, които не искат да споделят източниците си, за да нанесат удари.
;
Константин фон Егерт, политически анализатор: Напълно е вероятно, Макрон и Путин да са говорили какво срещу какво може да се обмени. Вероятно западните страни са обещали да ограничат ударите и да не поставят Русия в ситуация, когато трябва да сваля американски ракети и самолети, а Путин вероятно е обещал да убеди Асад, че не си струва повече да използва химическо оръжие. Смятам, че обещанието за Асад не струва много, но изглежда договореността е била именно такава и доколкото може да се съди от изявленията на американските и руските официални лица, контакти между Москва и Вашингтон има.
;

Остра политическа, но не и военна реакция от страна на Москва. Русия не изпълни заплахите си за ответен военен удар вероятно, защото и в Сирия няма пострадали нейни военни обекти, руски военни или руски граждани.

В писмено изявление руският президент Владимир Путин осъди ударите като акт на агресия срещу суверенна държава по измислен повод, както се изразява Кремъл, инсценирано използване на химическо оръжие. Москва твърди, че в Сирия няма химически военни обекти.

Днес на конференция руският външен министър Сергей Лавров разказа, че по време на телефонния си разговор с френския президент Макрон преди два дни, руският президент е поискал доказателства от Франция, а преди това и от САЩ за химическата атака в Дума, но такива Москва не е получила.

;

По информация от Москва Русия е била предупредена за ударите както от САЩ, така и от Франция. Днес по изявления от руското външно министерство се разбира, че контактите между Русия и САЩ продължават и няма да бъдат спирани. анализаторите в Москва коментират ударите като символични, може би и на фона на изключително острите през тази седмица заплахи от страна на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Републиканците подкрепиха ударите, демократите питат има ли стратегия за Сирия
​Републиканците подкрепиха ударите, демократите питат има ли стратегия за Сирия
Технически изправна е била колата, която удари автобуса на АМ Тракия
Технически изправна е била колата, която удари автобуса на АМ "Тракия"