НОВИНИ

НЗОК изпраща по пощата 700 здравни досиета

700 души от цялата страна ще получат на хартия по пощата електронните си здравни досиета.Те са избрани произволно и са част от кампанията на Здравната каса за по-активно включване на пациентите в контрола на разходите.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:40, 17.09.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В писмата, които Здравната каса изпраща по пощата, са отразени медицинските услуги, използвани от пациентите през последната година.

Багряна Маркова - директор на "Връзки с обществеността", НЗОК: С цел да видят, ако има разминаване между реално получената медицинска помощ и това, което е отразено в нашата електронна система да ни сигнализират.

За разминаване между отчетена и реално извършена дейност ви разказахме в "Посвета и у нас" в средата на юни.

Даниела Цанева: Когато тръгна стоматологът да ми попълва книжката, установи че всичките ми дейности са изразходени и аз нямам право да използвам нищо по каса и трябва да си заплатя.

След проверка на здравото си досие Даниела видяла, че услугите, които й се полагат са усвоени от стоматолог, при когото се е лекувала преди години. Той отчел фиктивни дейности и на сина й. След проверка Здравната каса санкционирали зъболекаря. Даниела и синът й ще могат да използват услугите, които им се полагат.

Багряна Маркова - директор "Връзки с обществеността", НЗОК : Това са здравните осигуровки на мен, на вас, на всички. И трябва всеки човек да е отговорен и да следи затова тези вноски да се изразходват по предназначение.

Код от здравната каса или НАП и електронен подпис са ключовете за достъп до електронното здравно досие. В столичната Здравна каса от началото на годината са издадени над 1700 кода.

Ваня Станчева - пресцентър СРЗОК: Липсата на интерес идва по-скоро от това,че може би са необходими макар и минимални умения за работа с компютър, за да могат хората да стигнат до своето електронно досие.

От Касата казаха, че ако кампанията даде добри резултати ще обмислят възможността периодично да изпращат по пощата здравните досиета на всички пациенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова номинация за министър на транспорта, МС гласува и увеличението на заплатите
Нова номинация за министър на транспорта, МС гласува и увеличението на заплатите
Без тежки раници за децата: Отпускат 6 млн. лв. за нови шкафчета в училищата
Без тежки раници за децата: Отпускат 6 млн. лв. за нови шкафчета в училищата