НОВИНИ

НЗОК планира допълнителни профилактични прегледи за някои рискови групи

Допълнителни профилактични прегледи на пациенти от няколко рискови групи планира Здравната каса. Облекчения ще има и за пациентите с проблеми на щитовидната жлеза. От началото на следващата година с направление за ендокринолог те ще имат право и на безплатен преглед с ехограф.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:42, 04.06.2018
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Ако изследванията ви след задължителния годишен профилактичен преглед показват, че има риск да развиете сърдечен проблем, диабет или злокачествено заболяване вече имате право на втори задължителен профилактичен преглед, който се заплаща от здравната каса.

Д-р Галя Йорданова, директор на Дирекция "Извънболнична медицинска помощ", НЗОК: Когато лицата попадащи в тези групи са с висок риск от развитие на тези заболявания - консултацията със специалистите не са оставени на преценката на общопрактикуващия лекар, а са задължителни по профила на риска.

Целта е рисковите групи да се откриват на време и да я ясен пътят, по който ще се лекуват, обясниха от касата. Глобата за пациент, който не е преминал профилактичен преглед е между 50 и 100 лева и лишаване от здравноосигурителни права за един месец. От тази година влиза в сила по-засилен контрол върху използването на онколекарства в болниците. Всички протоколи на онкологичните комисии ще се подават електронно.

Д-р Гева Стоилова, началник на отдел в НЗОК: Дават възможност, като НЗОК да има поглед върху това при какви диагнози какво лечение се назначава и да се контролира, дали това се случва реално.

Предвижда се Лекарският съюз и Касата да правят и съвместни проверки в болниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов за превозвачите: Това е пример, че с диалог се постигат успехи
Борисов за превозвачите: Това е пример, че с диалог се постигат успехи
​Частен съдебен изпълнител обяви за продан централата на БДЖ​
​Частен съдебен изпълнител обяви за продан централата на БДЖ​