Проверки за злоупотреби с клиничните пътеки за недоносени деца започнаха в болниците. Здравната каса проверява родилните отделения в страната. По данни на касата над 38% от новородените през миналата година са отчетени като недоносени. Според неонатолозите обаче броят им е между 10 и 12%.

Здравната каса през миналата година са отчетени над 58 хиляди раждания.Бебетата отчетени по клинични пътеки за недоносени са 38%.

д-р Страшимир Генев - директор на „Болнична медицинска помощ“, НЗОК: Анализът, който направимхе, беше да сравним на база на всички новородени в България колко са физическите лица, които са отчетени по клинични пътеки за недоносени деца. При което се установи този процент.
© БНТ

Резултатите от анализа изненадват Надзорния съвет на здравната каса. Управителят ѝ Камен Плочев смята,че броят на недоносените е значително по-малък и подозира,че става въпрос за злоупотреба. Председателят на надзора Жени Начева обяснява, че едно недоносено дете се лекува по няколко неонатологични пътеки.Обшият брой на децата преминали по тези пътеки обаче е по-голям от реално родените.

© БНТ
д-р Страшимир Генев - директор на „Болнична медицинска помощ“, НЗОК: Някой физически лица се отчитат по повече от 1, 2, 3 пътеки без това да е съвсем необходимо.Когато няма медицинска целесъборазност и няма индикации- разбира се това е нарушение.

В опит да реши проблема Надзорния съвет на касата обсъжда въвеждане на лимити за лечение на недоносени, но в хода на преговорите с Лекарския съюз предложението е отхвърлено. Според неонатолозите касата им е разрешила да лекуват недоносените деца по няколко клинични пътеки.

доц. Христо Мумджиев - секретар на Българската асоциация по неонатология: Защото лекуваме деца, които понякога са недоносени над 100 дни. Тоест те са 25-26-а гестационна седмица родени от общо 40 гестационни седмици. И нали разбирате, че няма как такова дете да бъде изписано след 20 дни вкъщи. То тогава е понякога най-болно.

Мумджиев не е съгласен с данните на касата,че недоносените деца у нас са 38%.

доц. Христо Мумджиев - секретар на Българската асоциация по неонатология: Те не са мои данни, те са данни на НСИ и дълги години назад този процент варира между 9 и 10.


© БНТ

По данни на НСИ за 2016-а годна новородените у нас са били над 64 хиляди. Над 6 хиляди от тях са недоносени. Проверката на здравната каса в родилните отделения трябва да приключи до месец. От резултатите зависи какви мерки за контрол ще бъдат предприети.