НОВИНИ

НЗОК проверява родилните отделения

Проверки за злоупотреби с клиничните пътеки за недоносени деца започнаха в болниците. Здравната каса проверява родилните отделения в страната. По данни на касата над 38% от новородените през миналата година са отчетени като недоносени. Според неонатолозите обаче броят им е между 10 и 12%.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:38, 13.03.2018
Чете се за: 01:08 мин.
Още

Здравната каса през миналата година са отчетени над 58 хиляди раждания.Бебетата отчетени по клинични пътеки за недоносени са 38%.

д-р Страшимир Генев - директор на „Болнична медицинска помощ“, НЗОК: Анализът, който направимхе, беше да сравним на база на всички новородени в България колко са физическите лица, които са отчетени по клинични пътеки за недоносени деца. При което се установи този процент.
;

Резултатите от анализа изненадват Надзорния съвет на здравната каса. Управителят ѝ Камен Плочев смята,че броят на недоносените е значително по-малък и подозира,че става въпрос за злоупотреба. Председателят на надзора Жени Начева обяснява, че едно недоносено дете се лекува по няколко неонатологични пътеки.Обшият брой на децата преминали по тези пътеки обаче е по-голям от реално родените.

;
д-р Страшимир Генев - директор на „Болнична медицинска помощ“, НЗОК: Някой физически лица се отчитат по повече от 1, 2, 3 пътеки без това да е съвсем необходимо.Когато няма медицинска целесъборазност и няма индикации- разбира се това е нарушение.

В опит да реши проблема Надзорния съвет на касата обсъжда въвеждане на лимити за лечение на недоносени, но в хода на преговорите с Лекарския съюз предложението е отхвърлено. Според неонатолозите касата им е разрешила да лекуват недоносените деца по няколко клинични пътеки.

доц. Христо Мумджиев - секретар на Българската асоциация по неонатология: Защото лекуваме деца, които понякога са недоносени над 100 дни. Тоест те са 25-26-а гестационна седмица родени от общо 40 гестационни седмици. И нали разбирате, че няма как такова дете да бъде изписано след 20 дни вкъщи. То тогава е понякога най-болно.

Мумджиев не е съгласен с данните на касата,че недоносените деца у нас са 38%.

доц. Христо Мумджиев - секретар на Българската асоциация по неонатология: Те не са мои данни, те са данни на НСИ и дълги години назад този процент варира между 9 и 10.


;

По данни на НСИ за 2016-а годна новородените у нас са били над 64 хиляди. Над 6 хиляди от тях са недоносени. Проверката на здравната каса в родилните отделения трябва да приключи до месец. От резултатите зависи какви мерки за контрол ще бъдат предприети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови мобилни камери ще следят за нарушения на пътя
Нови мобилни камери ще следят за нарушения на пътя
Закриват дома за деца, лишени от родителска грижа Княгиня Мария-Луиза
Закриват дома за деца, лишени от родителска грижа "Княгиня Мария-Луиза"