НОВИНИ

НЗОК: Разрешен е проблемът с лекарството за лечение на Хепатит Б

От 1 април лекарственият продукт Viread, предназначен за лечение на Хепатит Б, отново става референт и ще се заплаща напълно от Националната здравноосигурителна каса.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:09, 31.03.2017
Чете се за: 00:38 мин.
Още
нзок разрешен проблемът лекарството лечение хепатит

От НЗОК уточняват, че в списъка на лекарствените продукти за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК, бе включен лекарствен продукт с по-ниска цена от лекарствения продукт Viread, предназначен за лечение на Хепатит Б. Това налага новият лекарствен продукт да бъде заплащан напълно, а за останалите подобни продукти здравноосигурените лица да доплащат.

От новия лекарствен продукт с по-ниска цена на българския фармацевтичен пазар не бяха осигурени количества, което доведе до напрежение сред пациентите, които би трябвало да доплащат разликата в цената на Viread.

По изрично настояване на НЗОК, съвместно с компетентните институции, новият лекарствен продукт, който не е наличен в аптеките в страната, бе заличен от списъка до осигуряването на регулярен внос на същия. Тази промяна ще бъде отразена в актуализацията на Приложение № 1 на ПЛС, към 02.04.2017 г. Решението е с предварително изпълнение.

В следствие на това, лекарственият продукт Viread, считано от 01.04.2017 г., отново става референт и ще се заплаща напълно от НЗОК, което е отразено в актуализирания аптечен софтуер.

Здравноосигурените лица, на които валидността на рецептите с предписан им Viread позволява, могат да получат от аптеките лекарствения продукт от 01.04.2017 г., когато той отново ще бъде напълно заплащан от НЗОК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени анализираха бира на 100 години в Чехия
Учени анализираха бира на 100 години в Чехия
Майкъл Флин готов да свидетелства, но иска имунитет
Майкъл Флин готов да свидетелства, но иска имунитет