Здравната каса готви рестрикции за аптеките. Надзорният съвет реши да спре стимулите им да отпускат скъпоструващи лекарства по протоколи, които изцяло се плащат от фонда. Решението не е окончателно, но от Българския фармацевтичен съюз предупредиха, че ако това бъде прието има опасност пациенти да останат без достъп до животоподдържащи медикаменти.

Пациенти с ревматологични заболявания, хепатит C и други тежки диагнози получават от аптеките скъпи лекарства, които се покриват изцяло от здравната каса. Търговците на дребно нямат право на надценка върху тези медикаменти и получават по 2 лева за обработка на всяка рецепта.

Жени Начева, председател на НС на НЗОК, зам.-министър на здравеопазването: Предлагаме средствата, които в момента аптеките получават за обработка на рецепти, да бъдат използван за заплащане на допълнителни лекарства на пациентите. Това са поне 16 милиона лева по настоящи оценки.
Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Няма да има никакъв стимул тези лекарства да се отпускат, съответно хората ще обикалят по аптеките, ще питат за тях и няма да ги има, защото никой не иска да работи на загуба.
проф. Илко Гетов - председател на Българския фармацевтичен съюз: Отново ще бъде затруднен достъпа на пациентите. Тоест вместо да изпишем вежди изваждаме очи.
 Въвеждат промени в изписването на лекарства

Въвеждат промени в изписването на лекарства

Промените в лекарствената политика, заложени в проектобюджета на Здравната каса, няма да ограничават медиците при избора на терапия. Това стана ясно...

Друга мярка, която прие Надзорният съвет, е отстъпките за някои медикаменти, които търговците на едро дават на аптеките да отиват в здравната каса.

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Ако са пет процента, тя ги взима от калкулираната цена към крайния клиент и съответно цената за крайния клиент се вдига пропорционално.
НЗОК обмисля да не плаща на аптеките за протоколи за скъпоструващи лекарства

НЗОК обмисля да не плаща на аптеките за протоколи за скъпоструващи лекарства

Мерки за ограничаване на разходите за лекарства догодина. Надзорният съвет на здравната каса одобри предложения за промени, които ще бъдат публикувани...

Начева обясни, че мярката вероятно ще се коригира в хода на общественото обсъждане на промените. Те предвиждат още, ако в бюджета на касата има преразход за лекарства производителите да плащат разликата.

Деян Денев - директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България: Механизмът, който се предлага, е рискът от преразход да се прехвърли върху производителите, което е икономически модел, който може да се окаже неустойчив, а в някои случаи - антиконкурентен и дискриминативен.
Жени Начева, председател на НС на НЗОК, зам-министър на здравеопазването: Всички са наясно, че не може ръстът на разходи за лекарства да е в пъти по-голям от ръста на разходи за медицински дейности. Това беше разбрано от компаниите от техните централни. Наистина сме в добър диалог с тях и по никакъв начин преговорите няма да се отразят на работата с пациентите.

Предложението касата да плаща за нови лекарства, само ако се докаже,че терапията е ефективна вероянто няма да влезе в сила през следващата година.