НОВИНИ

НЗОК започва обществена кампания за контрол над парите за здраве

От днес всеки, който потърси услуга от офис на районна здравна каса в страната, може да получи безплатно уникален код за достъп до електронното си здравно досие. Кодът дава възможност на пациентите да проследят, дали дейностите вписани в досието им са извършени действително. И да сигнализират в здравната каса, ако открият разминавания

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
17:49, 28.08.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Възможност за проверка на електронното си здравно досие пациентите имат от април 2013-а година. От тогава до сега издадените кодове за достъп са само 38 хиляди, съобщиха от здравната каса.

Мирослава Ченчева, РЗОК, София област: Идеята изцяло на НЗОК е всеки пациент да има тази активност, да може да си извади такъв уникален код за достъп, за да може и самият той да знае къде му отиват здравните вноски.

В досието са отразени всички дейности извършени по време на престой в болница, посещение при личния лекар, при специалист от доболничната помощ и зъболекаря.

Роза Младенова често посещава офиса на столичната здравна каса. Въпреки че е чула отдавна за възможността да получи код за достъп до електронното си досие, е решила да си го вземе днес. Споделя, че иска да провери реални ли са услугите, които са записани.

Роза Младенова: Дали са реални нещата, които съм извършила. Може да има има нещо, което да не е така.
Мирослава Ченчева, РЗОК, София област: Ако пациентът забележи, че има нередности в това, което вижда в здравното си досие, и той не е ползвал тези услуги, съответно се обръща към НЗОК, към РЗОК и подава съответната жалба.

Здравната каса от своя страна ще провери дали има злоупотреба и ще информира пациента за резултатите. За издаването на уникалния код за достъп до електронното досие е нужна само лична карта. Процедурата отнема няколко минути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в Кресна продължава да бушува
Пожарът в Кресна продължава да бушува
Ураганът Харви потопи Тексас
Ураганът Харви потопи Тексас