Това каза в студиото на „Още от деня“ говорителят на Светия Синод свещеноиконом Николай Георгиев. Той обясни какъв е днешният ден Велики четвъртък и коментира предстоящото посещение на папа Франциск в България.

Целия разговор гледайте във видеото:

Великден е най-големият християнски празник, защото е победа над смъртта, заяви о. Николай.

На Велики четвъртък се случва Тайната вечеря и първото причастяване на апостолите. След това е предателството на Юда, обясни говорителят на Светия Синод свещеноиконом Николай Георгиев.

Светото причастие е присъединяване към църковната общност, обясни о. Николай.

свещеноиконом Николай Георгиев, говорител на Светия Синод: Тя е спасителният бряг, но не е наръчник по плуване.

Трябва да знаем какво означава това, допълни той. Постът, молитвата и изповедта са прелюдия към Св. Причастие, обясни о. Николай. Постът трябва да е осъзнато деяние и да не е наложен, допълни той. По думите му, не по броя на миряните се отмерва църковната общност, а по качеството на духовния им живот.

О. Николай изтъкна, че за разлика от православните ни съседки, в България има остър недостиг на кандидати за свещенослужители, монаси и послушници.

Последни дни на подготовка преди визитата на папа Франциск у нас

Последни дни на подготовка преди визитата на папа Франциск у нас

Остават 10 дни до официалното посещение на папа Франциск в България. Епископът на Софийско-Пловдивската епархия ще е сред висшите духовници, които ще...

По отношение на посещението на папа Франциск, о. Николай заяви, че той ще има среща с патриарх Неофит в сградата на Светия Синод, където ще му бъдат оказани нужните почести „като държавен глава“. Той изтъкна, че около визитата на папата няма никакво напрежение.

свещеноиконом Николай Георгиев, говорител на Светия Синод: Светият синод не е отказал нищо, защото папата и неговият екип нищо не са поискали. Те добре знаят какво можем да правим, затова културно и внимателно са предложили каква да е програмата.

Посещението на папа Франциск няма да е по-различно от посещението на предишия понтифик Йоан Павел II.

Папа Франциск ще се поклони пред иконостаса на свв. Кирил и Методий в „Св. Александър Невски“, които са общи светци и за католическия, и православния свят, допълни о. Николай.