НОВИНИ

Критики към плановете на Обама за контрол върху собствеността на оръжие

Републиканските кандидати за президентска номинация на следващите избори в Съединените щати разкритикуваха плановете на президента Барак Обама да наложи нови ограничения върху правото на притежание на оръжие, гарантирано от Втората поправка.

bnt avatar logo
от Георги Петров
07:51, 04.01.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Президентът възнамерява да разкрие през следващата седмица постановление относно ограничителните мерки за оръжията. Без съгласието на Конгреса обаче, Обама има малко възможности за ефикасно въвеждане на контрол. Предишни негови опити да въведе едностранна реформа са завършвали с неуспех и са били успешно оспорвани в съда от опозицията. В новогодишното си обръщение към нацията Обама призова американците да се обединят около предложената от него реформа в името на общата сигурност.

Барак Обама - президент на САЩ: "Лобистите са добре организирани и полагат усилия да осигурят безпроблемно оръжия за всички. Останалите трябва да бъдем също толкова добре организирани в защита на децата си. Това е работата на гражданите - да заемат позиция и да се борят за промяната, която искат."

Водещият кандидат-президент на републиканците за предстоящите избори Доналд Тръмп заяви, че решението на Обама да оперира чрез президентски укази показва неспособността му да постигне споразумение с Конгреса. Тръмп е категоричен защитник на Втората поправка в конституцията и наскоро бе цитиран, че атентатите в Париж са могли да бъдат предотвратени, ако на френските граждани също е било разрешено да носят оръжие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За две години 900 души са загинали при самолетни инциденти
За две години 900 души са загинали при самолетни инциденти
Беларус предлага помощ за решаване на конфликта Москва - Анкара
Беларус предлага помощ за решаване на конфликта Москва - Анкара