Президентът на Съединените щати Барак Обама заяви, че само мерките за икономии не могат да донесат просперитет на гръцкия народ и ще са нужни още облекчаване на дълга и други стратегии, предаде Асошиейтед прес.

© БТА

Обама изтъкна, че реформите, предприети от гръцкото правителство, не са били лесни, но са били необходими и ще направят икономиката на страната по-конкурентна в дългосрочен план.

"Гърция преминава в последните няколко години през много драматични и изпълнени с предизвикателства времена," заяви американският президент.

"Радваме се да видим, че е осъществен напредък, макар да признаваме, че все още предстоят значителни предизвикателства, и възнамеряваме да стоим рамо до рамо с гръцкия народ през този процес," добави той.

"Пред останалата Европа аз ще продължа да изтъквам нашето мнение, че само мерките за икономии не могат да донесат просперитет", заяви още Обама преди среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас.

По време на разговора двамата ще обсъдят още миграционната криза и борбата срещу тероризма и нестабилната обстановка в Източното Средиземноморие, посочва ДПА.

Президентът на САЩ похвали гръцкия народ за отношението му към мигрантите и подчерта, че трябва да бъде намерено решение не само на кризата с мигрантите, но и на конфликтите, които я предизвикват. Той подчерта, че е важно" не само една страна да понася целия товар от тези предизвикателства".

По-рано Обама се срещна с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос.

Президентът на САЩ пристигна в Атина в рамките на последното си пътуване в Европа преди приключването на неговия мандат в Белия дом. Обама изтъкна, че за него е важно да посети родното място на демокрацията.