НОВИНИ

Обама и Меркел се срещнаха с Ердоган преди началото на срещата на Г-20 в Ханчжоу

Президентът на САЩ Барак Обама каза на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган днес, че правителството му ще работи с Анкара, за да помогне за изправяне пред правосъдието на отговорните за осуетения опит за преврат в Турция. Двамата се срещнаха преди началото на срещата на върха на Г-20 в китайския град Ханджоу.

bnt avatar logo
от БТА
10:26, 04.09.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света
обама меркел срещнаха ердоган началото срещата ханчжоу

Обама каза, че е критично важно да се гарантира сигурността на турската граница със Сирия, откъдето бойци на Ислямска държава проникват в Турция, както и обратно в Сирия. Турция не бива да носи сама бремето на сирийската бежанска криза, каза Обама.

Ердоган заяви, че не бива да се прави разлика между "добри" и "лоши" терористи, предаде Асошиейтед прес. Всеки тероризъм е лош, каза турският президент и поиска САЩ и Турция да възприемат общ подход към тероризма. Турция и САЩ са на различни позиции за ролята на кюрдските сили в борбата срещу групировката Ислямска държава в Сирия, напомня АП. Подкрепяните от САЩ сирийски кюрди са най-ефикасните сили в битката с Ислямска държава, но според Турция те се стремят да създадат зона на автономия край турската граница.

Ердоган се срещна и с германската канцлерка Ангела Меркел, предаде ДПА. Това бе първата им среща очи в очи след осуетения опит за преврат в Турция. Двамата обсъдиха обтегнатите двустранни отношения, след като Меркел се опита да разсее напрежението, предизвикано от резолюцията на Бундестага, приета през май, в която масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915-1916 г. бе обявено за геноцид. Германското правителство заяви в петък, че резолюцията не е юридически обвързваща.

Не бе съобщено дали Меркел и Ердоган са обсъждали турската забрана германци да посещават военновъздушната база Инджирлик, отбелязва ДПА. Турция забрани на германски политически делегации да ходят в базата в отговор на резолюцията на Бундестага. В Инджирлик работят около 200 германски военни, които участват във водената от САЩ кампания срещу Ислямска държава. Меркел и Ердоган са разисквали също бежанската криза и неуспешния опит за преврат в Турция, добавя ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Картини, вдъхновени от древното познание
Картини, вдъхновени от древното познание
Доналд Туск предупреди, че капацитетът на ЕС да приема бежанци се изчерпва
Доналд Туск предупреди, че капацитетът на ЕС да приема бежанци се изчерпва