НОВИНИ

Обама и Нието обсъдиха сътрудничеството в търговията и борбата с наркотрафика

Президентите на САЩ и Мексико, Барак Обама и Енрике Пеня Нието, обсъдиха днес възможността страните им да работят заедно по въпроси като търговията и борбата с наркотрафика. Двамата разговаряха в навечерието на срещата на върха на северноамериканските държави, която ще се проведе по-късно през деня в столицата на Канада Отава. За нея към Обама и Пеня Нието ще се присъедини канадският премиер Джъстин Трюдо.

bnt avatar logo
от БТА
22:23, 29.06.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
обама нието обсъдиха сътрудничеството търговията борбата наркотрафика

Мексиканският президент е приел поканата на американския си колега да посети Съединените щати преди изтичането на мандата му през януари. Обама и Пеня Нието подчертаха необходимостта от една единна Северна Америка. Това е станало на фона на призивите за изолационизъм, които се чуват в кампанията за президентските избори в САЩ, най-вече от страна на вероятния претендент на републиканците Доналд Тръмп. "Необходимо е да бъдем много ясни за ползите от това да бъдем един интегриран регион. Изолационизмът не е път към прогреса", заяви Пеня Нието.

Тръмп се обявява за предоговаряне на северноамериканското споразумение за свободна търговия и призовава за построяване на стена по границата на САЩ с Мексико с цел спиране на нелегалната имиграция. Очаква се околната среда и чистата енергия да бъдат основни теми на срещата между Обама, Пеня Нието и Трюдо. Тримата лидери обявиха партньорство с цел до 2025 г. Северна Америка да започне да добива 50 процента от необходимата й енергия от чисти източници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рифове, пълни с живот
Рифове, пълни с живот
Меркел: Рано е да се правят прогнози за европейската икономика след Брекзита
Меркел: Рано е да се правят прогнози за европейската икономика след Брекзита