Американският президент Барак Обама се обяви за законови промени и решителни действия за овладяване на насилието с огнестрелни оръжия в Съединените щати на срещата си с близките на жертвите от терористичната атака в Орландо. Думите му срещнаха неодобрението на милиардера Доналд Тръмп, който ги определи като посегателство над Втората поправка в американската конституция.

Обама и вицепрезидентът Джо Байдън посетиха Орландо за първи път след нападението с автоматично огнестрелно оръжие в нощен клуб, при което загинаха 49 души и петдесет и трима бяха ранени. Те поднесоха цветя на мемориала в памет на жертвите и говориха за причините и последствията от кървавата терористична атака.

Барак Обама, президент на САЩ: "Тези, които защитават лесния достъп до автоматични оръжия, трябва да се срещнат с тези семейства и да им обяснят как това би трябвало да е вярно или защо смятат, че нашата свобода изисква тези трагедии. Това не е значението на свободата. Радвам се, че Сенатът ще гласува промени, които ще попречат на хора с потенциални терористични връзки да купуват оръжия. Надявам се, че сенаторите ще постъпят правилно."

Редица членове на Конгреса изказаха желанието си за диалог относно достъпа до огнестрелните оръжия в Щатите след 15-часова реч по въпроса от сенатора от Кънектикът Крис Мърфи. Водещият кандидат на Републиканската партия за президентския пост на изборите през ноември Доналд Тръмп определи тези политически ходове като посегателство над Втората поправка в американската конституция, която дава право на всички американски граждани да притежават оръжие.

Доналд Тръмп: "Виждаме трагедия след трагедия в нашата страна и това е една много, много трудна ситуация. Президентът Обама до голяма степен вини оръжията за това, но аз спася Втората поправка в конституцията. А Хилари иска да я отмени, помнете това!"

В същото си изказване, направено пред негови поддръжници в Далас, Тексас, Тръмп заяви, че за честите стрелби в страната са отговорни слабите й лидери. Подобна позиция по въпроса вчера зае и сенаторът Джон МакКейн, но впоследствие оттегли коментарите си.

© БТА