НОВИНИ

Обама пи вода във Флинт, в опит да увери, че е безопасна

Президентът на САЩ Барак Обама отпи от чаша филтрирана вода в град Флинт, щата Мичиган, в чийто водопровод бе открито повишено съдържание на олово.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:28, 05.05.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
обама вода флинт опит увери безопасна

Обама се опита да увери жителите на града, че правителството не ги е забравило, а водата е безопасна, след като бяха взети мерки срещу замърсяването, макар да се очаква цялостната подмяна на остарялата водопроводна система да отнеме над две години.

В средата на януари тази година Обама обяви извънредно положение във Флинт и разпореди да бъде отпусната федерална помощ, която да подпомогне усилията на местните власти. Градът беше поставен под контрола на назначен от щата кризисен мениджър, когато през април 2014 г. водопроводът беше превключен от детройтската система за водоснабдяване към река Флинт. Установено беше, след промяната концентрацията на олово в градския водопровод е по-висока отпреди.

Президентът се срещна с местни лидери и жители, включително с 8-годишно момиченце, което му разказало в писмо за водата в града.

Обама се опита да увери гражданите, че властите са осигурили филтрирана питейна вода за повечето жители на Флинт, отпивайки публично от чаша с вода. Той призова местните жители да направят медицински изследвания на децата, които са били изложени на замърсяването с олово, подчертавайки, че те не трябва да страдат от здравословни проблеми до края на живота си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската армия има проблеми, но не бива да я подценяваме
Българската армия има проблеми, но не бива да я подценяваме
Извънредно положение в Канада заради огромен горски пожар
Извънредно положение в Канада заради огромен горски пожар