НОВИНИ

Обама предупреди Конгреса да не внася промени в законa за здравеопазванетo

Бившият президент на САЩ Барак Обама наруши мълчанието си няколко часа преди решаващо гласуване в Конгреса по здравната система, за да предупреди конгресмените да не въвеждат промени, които ще са вредни за американците, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:01, 23.03.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света
обама предупреди конгреса внася промени законa здравеопазванетo

"Винаги съм казвал, че трябва да надграждаме върху този закон", се казва в изявление на бившия президент от Демократическата партия. Има се предвид законът за здравното осигуряване, известен като "Обамакеър", който бе обнародван точно преди седем години.

"Винаги ще има да се върши работа по намаляване на разходите, стабилизиране на пазарите, подобряване на качеството (на грижите) и помагане на милиони неосигурени американци", добавя Обама.

"Трябва обаче да изхождаме от постулата, че всяка промяна, която се внася в нашата здравна система, трябва да я прави по-добра, а не по-лоша за американските работници", подчертава той.

Днес Камарата на представителите ще гласува по текст, който анулира и заменя "Обамакеър". Вотът е важен тест на президента републиканец Доналд Тръмп, за когото това е една от най-важните битки, отбелязва АФП.

"Когато встъпих в длъжност, милиони американци бяха изключени от нашата здравна система", припомня Обама в изявлението си и отбелязва, че над 20 милиона американци са се възползвали от "Обамакеър".

Президентът Тръмп пусна видео в Туитър, в което приканва хората да се обадят на конгресмените си и да изразят подкрепа на републиканския законопроект за замяна на "Обамакеър", предаде Асошиейтед прес.

Този законопроект е "страхотен и ще бъдете много, много доволни", уверява Тръмп.

Според сметки на АП до момента най-малко 26 републиканци са се изказали против този текст, което би било достатъчно за отхвърлянето му с малка разлика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха близо 30 мигранти в тайник на горящ камион край Резово
Откриха близо 30 мигранти в тайник на горящ камион край Резово
Слаб сезон за малките търговци в центъра на Банско
Слаб сезон за малките търговци в центъра на Банско