НОВИНИ

Обама: Решението на арбитража в Хага за Южнокитайско море трябва да се спазва

Решението на Международния арбитражен съд в Хага, постановил през юли, че Пекин няма исторически права върху Южнокитайско море, трябва да бъде спазвано. Това заяви днес президентът на САЩ Барак Обама, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
09:16, 08.09.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
обама решението арбитража хага южнокитайско море спазва

"Арбитражното решение от юли, което е важен момент и е задължаващо, даде възможност за внасяне на яснота по морските права в региона", каза Обама пред лидерите на страните от АСЕАН, събрали се на форум в Лаос. Китай разглежда почти цялото това море като своя национална акватория, включително зоните, близки до съседните страни, срещу което протестират Манила и други столици в Югоизточна Азия.

Пекин сочи за аргумент делимитация по "линията на деветте пунктира", появила се на китайските карти през 40-те години на 20-и век. През юли обаче хагските арбитри прецениха, че Китай няма исторически права върху ресурсите в рамките на тези "пунктири". Това решение означаваше ясна победа за Филипините, сезирали по въпроса Международния арбитражен съд в Хага през 2013 г., пояснява АФП.

В заключителна декларация в края на срещата лидерите на АСЕАН изразиха вчера сериозно безпокойство във връзка с китайските териториални претенции и потвърдиха "значението на опазването на мира, сигурността, стабилността, безопасността и свободата на корабоплаването в Южнокитайско море".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Натали Портман възкреси Жаклин Кенеди с филм на кинофестивала във Венеция
Натали Портман възкреси Жаклин Кенеди с филм на кинофестивала във Венеция
Задържаха двама известни автокрадци при зрелищна акция край Владая
Задържаха двама известни автокрадци при зрелищна акция край Владая