НОВИНИ

Обама: САЩ имат дългосрочен ангажимент към сигурността на Европа

Съединените щати имат дългосрочен ангажимент да гарантират сигурността в Европа и да защитават всички свои съюзници, даде да се разбере във Варшава президентът Барак Обама, цитиран от Ройтерс. Той припомни, че НАТО е взела решение на срещата си на върха в полската столица за най-значителното укрепване на колективната отбрана след края на Студената война, посредством разполагането на военни части в трите балтийски републики и Полша в отговор на руските действия срещу Украйна.

bnt avatar logo
от БТА
20:53, 09.07.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
обама сащ имат дългосрочен ангажимент сигурността европа

Това бе последната среща на върха на алианса за Обама, чийто втори, последен мандат изтича през януари.
Един от двамата водещи претенденти на президентските избори в Съединените щати през ноември, републиканецът Доналд Тръмп, нарече НАТО "отживелица" и намекна, че американските съюзници трябва да се грижат сами за своята сигурност, отбелязва Ройтерс. Президентът на САЩ призова лидерите на Германия, Франция, Италия и Великобритания да "опазят стабилността и благосъстоянието на" ЕС, след като британците гласуваха за излизане на страната им от съюза.

По-рано днес, на отделна среща с Меркел, Обама я призова да гарантира, че Брекзитът няма да бъде хаотичен и че Великобритания ще установи близки отношения с Европейския съюз, след като го напусне. Ръководителите на петте големи държави от НАТО се срещнаха с украинския президент Петро Порошенко. Те потвърдиха подкрепата си за Украйна на фона на руската агресия срещу нея. Санкциите срещу Русия ще бъдат отменени едва когато тя изпълни изцяло Минските споразумения, дадоха да се разбере лидерите на САЩ, Германия, Франция, Великобритания и Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: ГЕРБ ще издигне кандидат-президент, който да е широко подкрепен
Цветан Цветанов: ГЕРБ ще издигне кандидат-президент, който да е широко подкрепен
Джо Байдън призова американците да се обединят срещу расовата дискриминация
Джо Байдън призова американците да се обединят срещу расовата дискриминация