НОВИНИ

Обама се срещна с Далай Лама, но позицията на САЩ за Тибет остава непроменена

Президентът Барак Обама се срещна днес в Белия дом с живеещия в изгнание тибетски духовен водач Далай Лама и изрази подкрепата си за опазването на уникалните тибетски религиозни традиции, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
22:51, 15.06.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
обама срещна далай лама позицията сащ тибет остава непроменена

Позицията на САЩ, че Тибет е част от Китай, обаче не е променена, заяви говорителят на президентството Джош Ърнест. Според него фактът, че Обама е посрещнал Далай Лама в резиденцията на Белия дом, а не в Овалния кабинет, където обикновено приема държавни ръководители, подчертава частния характер на срещата им. Президентът изтъкна, че цени високо учението на Далай Лама и вярва, че уникалните религиозни, културни и езикови традиции на Тибет ще бъдат съхранени, каза Ърнест.

Китайското външно министерство по-рано обяви, че е отправило протестна нота до САЩ във връзка с планираната среща, предупреждавайки, че тя ще навреди на китайско-американските отношения. Пекин смята будисткият духовен водач за опасен сепаратист. Говорител на външното министерство отбеляза на редовен брифинг с журналисти, че срещата ще поощри сепаратистките сили. Обама се срещна с Далай Лама в Белия дом при посещението на религиозния лидер във Вашингтон през 2014 г. и тогава разгневи Китай, след като изрази силна подкрепа за човешките права в Тибет.

Далай Лама бяга от Тибет след неуспешно въстание срещу китайското управление през 1959 г. и оттогава живее в изгнание в Индия. Той казва, че иска за Тибет истинска автономия, а не независимост. В понеделник Далай Лама нарече Обама "дългогодишен приятел", комуто се възхищава за усилията за нормализиране на отношенията с Куба, за Иран и за посещенията му наскоро в бивш вражески Виетнам и опустошения някога от американска с атомна бомба японски град Хирошима.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СС на ООН ще започне на 21 юли да гласува за нов генерален секретар
СС на ООН ще започне на 21 юли да гласува за нов генерален секретар
Стотици арестувани във Венецуела при нови размирици заради липсата на храни
Стотици арестувани във Венецуела при нови размирици заради липсата на храни