НОВИНИ

Обама се срещна с лидерите на скандинавските държави

Съединените щати и Скандинавските държави призоваха Русия да спазва международните си ангажименти при военни маневри. Лидерите на северните европейски държави се срещнаха с американския президент във Вашингтон.

bnt avatar logo
от БНТ
11:23, 14.05.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Под звездното небе, в градината на Белия дом, американският президент организира топъл прием за скандинавските лидери.

Заплахите от тероризъм, обстановката в Сирия и Ирак, бежанската криза и отношенията с Русия. Това бяха темите, върху които Барак Обава разговаря по-рано през деня със северните си гости. Санкциите срещу Русия да бъдат запазени, ако Москва не спазва Минското споразумение. Това е общата позиция от срещата на върха.

Представителите на Норвегия и Дания изразиха готовност съвместно със САЩ да работят за укрепването на силите на НАТО в източната част на Европа. Три от Скандинавските държави са членове на НАТО. А Финландия обмисля дали да не се присъедини към Алианса-

Повече от 300 гости бяха поканени на вечерята в чест на скандинавските гости в Белия дом. Приемът на 5-ма държавни глави едновременно, обаче, създаде известни неудобства за домакините, пишат американските медии. При пристигането на гостите, флаговете трябвало да бъдат сменяни почти светкавично. Деликатен момент се оказало и кой лидер след кого да говори.

Барак Обама, президент на САЩ
Ако сте посещавали някоя от тези северни държави, знаете, че всичко там е подредено. Всичко там е чисто. Всички там се държат възпитано. Понякога те влизат в остри спорове в коя държава хората са по-щастливи. Коя страна има по-добри хокейни играчи, докато Америка не им открадне всичките. Спорят и за родното място на Дядо Коледа. Да, такива ожесточени спорове водят нашите северни държави.

Специално за вечерята беше в градината на Белия дом беше изградена конструкция със стъклен покрив, за да могат гостите да наблюдават нощното небе. Менюто включваше предястие от осолена риба тон и гофрети, поднесени с пиле по американски. Основното - задушени говежди ребра от Небраска. За десерт, на северните гости им беше поднесена торта с формата на синьо рибарско корабче.

Светът щеше да е по-добър, ако имаше повече държави като Финландия, Норвегия, Дания, Швеция и Исландия, заяви американският президент Барак Обама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мечта за Европа
Мечта за Европа
Даряват риба на центрове за деца
Даряват риба на центрове за деца