НОВИНИ

Обама: "Съединените щати са най-могъщата държава в света"

В последното си годишно обръщение "За състоянието на съюза" президентът на Съединените щати Барак Обама призова американците да прегърнат промените и да не се поддават на страха пред бъдещето. Той представи и дневния си ред за последната година от мандата си.

bnt avatar logo
от Георги Петров
06:40, 13.01.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Обама посочи големите промени, през които страната е преминала в близкото минало и призова съгражданите си да не оставят страха да ги завладее, а да го преодолеят. Президентът се обърна и към законодателите с призив да се издигнат над теснопартийните политики, които често го поставяха в конфликт с контролирания от републиканците Конгрес, в името на по-доброто бъдеще за всички. Именно тези противоречия бяха основната причина и предложените от него мерки за контрол върху продажбата на огнестрелни оръжия да не влязат в сила.

Обама заяви още, че "Ислямска държава" не е екзистенциална заплаха за Съединените щати, и посочи, че твърденията, според които борбата срещу групировката е "Трета световна война", са безкрайно преувеличени. Това все пак не спря президента да призове Конгреса към одобряване на законопроект за използване на американските въоръжени сили в борбата срещу джихадистите. Обама прикани колегите си и да отменят търговското ембарго срещу Куба с думите, че е крайно време да признаят, че Студената война е свършила.


;

"Всички приказки за икономически упадък на Америка са политическо празнословие, както и риториката, че нашите врагове стават по-силни, а Америка - по-слаба. Съединените американски щати са най-могъщата държава в света", каза Обама под бурните овации на аудиторията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 166 000 подписа в в защита на мъж, опитал да помогне на бежанци
Над 166 000 подписа в в защита на мъж, опитал да помогне на бежанци
Новините в 100 секунди
Новините в 100 секунди