НОВИНИ

Обама: След ликвидирането на Бин Ладен светът не стана по-безопасен

След операцията преди пет години за ликвидиране на водача на Ал Каида светът не стана по-безопасен, не на последно място заради активността на различни екстремистки групировки. Това мнение изрази в интервю за Си Ен Ен президентът на САЩ Барак Обама.

bnt avatar logo
от БТА
09:25, 03.05.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
обама ликвидирането бин ладен светът стана безопасен

Излъченото вчера интервю бе взето по повод петте години, изминали от операцията, при която през май 2011 г. американски командоси ликвидираха Бин Ладен в пакистанския град Аботабад.

Идеологията на тероризма не е умряла, светът все още е опасен. Днес в Близкия изток до известна степен цари по-голям хаос, но това не е пряко свързано с Бин Ладен, а със събитията, наречени "Арабската пролет", каза Обама. Той подчерта, че ликвидиране на Бин Ладен е било важно, понеже е имало символично значение - показало е, че САЩ винаги ще наказват тези, които извършват терористични нападения на тяхна земя.

Говорейки за сегашните терористични заплахи за света, американският президент каза, че има сериозна вероятност от повторение на терористични актове, подобни на извършените в Париж и Брюксел, но изрази убедеността си, че за САЩ опасността не е толкова голяма, колкото за Европа. Това се дължи преди всичко на работата, която вършат американските спецслужби за предотвратяване на атентати, и на факта, че мюсюлманска общност в Америка е по-сплотена от европейската.

Повечето мюсюлмани в САЩ се смятат за американци, докато повечето мюсюлмани в Белгия например не се смятат за белгийци, каза Обама.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корабокрушение отне живота на 21 души край Хаити
Корабокрушение отне живота на 21 души край Хаити
Етичният кодекс за поведение наказва ученици в мрежата
Етичният кодекс за поведение наказва ученици в мрежата