НОВИНИ

Обама: Убиецът е декларирал вярност към "Ислямска държава"

С бдения, послания на политически и религиозни лидери светът днес изразява солидарност със САЩ след стрелбата в гей клуб в Орландо - най-масовото убийство в историята на страната. Президентът Обама определи престъплението като терористичен акт и акт на омраза.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов Младен Петков
18:25, 13.06.2016
Чете се за: 01:25 мин.
По света

Загиналите са 49, ранените 50, някои тежко. Извършителят - 29-годишен американец от афганистански произход - се оказа известен на ФБР. Ислямска държава пое отговорност за нападението. Американците скърбят и търсят отговори на много въпроси.

Американски гражданин от афганистански произход, роден в Ню Йорк през 1986 г., жител на Флорида, където работи за охранителна фирма. Омар Матин не е бил в терористичния списък на Съединените щати. ФБР го е разпитвало два пъти през 2013 г. и 2014 г.година заради провокативни забележки към колеги, но случаите са закрити без последствия.

;

Бащата на стрелеца твърди, че религията няма нищо общо със снощното нападение. Предполага, че всичко е започнало, когато синът му видял двама мъже да се целуват в Маями. Господ да съди хомосексуалистите, а не тези, които му служат, заявява Матин-баща, водещ на политическо предаване за Афганистан и Пакистан в сателитна телевизия.

Седик Матин - баща на извършителя: "Беше добър син и образован човек. Имаше жена и дете, уважаваше родителите си. Не знам какво го е провокирало снощи. Работеше във фирма, която му даде пистолет. Не знаех, че таи омраза".

Работодателят съобщава, че Омар Матин е бил проверяван през 2007-ма и 2013-та. И двата пъти не е открито нищо тревожно.

;

Жена, живяла с Омар Матин четири месеца през 2009-та обаче пази кошмарни спомени. Отначало Матин се грижел за семейството, обичал да се шегува, но след няколко седмици се проявил като емоционално нестабилен, със сприхав нрав и внезапни пристъпи на ярост. Започнал психически тормоз. Последвали побои за тривиални неща като например, че не е изпрала.

Ситора Юсуфи - бивша съпруга на Омар Матин: "Всъщност семейството ми буквално ме спаси. Една нощ дойдоха, трябваше да ме извлекат и да ме качат по спешност на самолет. Оставих всичките си вещи, подадох оплакване в полицията. Разводът отне година и половина, защото беше от разстояние".

Става ясно, че преди кървавото нападение извършителят е купил няколко огнестрелни оръжия. Преди драмата в обаждане на спешния телефон Матин се е врекъл във вярност към "Ислямска държава".

;
Барак Обама - президент на САЩ: "Изглежда, че убиецът е черпил вдъхновение от различни източници на екстремистка информация в Интернет. Всички материали се проучват, за да разберем по-добре какво е довело убиеца до решението за това нападение. На този етап не разполагаме с ясни доказателства, че той е бил ръководен отвън. Оказва се, че в последната минута е декларирал вярност към "Ислямска държава", но засега нищо не доказва, че е получавал заповеди от тях. Няма и преки доказателства, че е бил част от по-мащабен заговор.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етикетирането на електроуредите ще обсъждат депутатите от Европейския парламент
Етикетирането на електроуредите ще обсъждат депутатите от Европейския парламент
Обсъждат имената на спирките на новата метролиния
Обсъждат имената на спирките на новата метролиния