Американският президент Барак Обама заяви в новогодишното си обръщение, че ще предприеме едностранни действия и ще прескочи Конгреса, за да се справи с проблема с въоръженото насилие в страната.

Барак Обама, президент на САЩ: Защото получавам много писма от родители, учители, деца. Писма от собстевинци на оръжия, които тъжат заедно с нас след всяка поредна трагедия. Оръжейното лоби е шумно и добре организирано, всички ние ще трябва да сме също толково страстни и добре организирани в опитите си да защитим децата ни. Работа на гражданите е да се изправят и да се борят за промяната, която искаме да постигнем. Надявам се да се присъедините към мен, за да направим Америка по-безопасна за всички наши деца.

Липсата на подкрепа от Конгреса за разумни закони за оръжията е най-голямото неудоволетворение за президенсткия му мандат, заяви Обама. Очаква се държавният глава да срещне остра съпротива. На фона на изказването на Обама в Тексас се събраха да отпразнуват нов закон, влязъл в сила от началото на 2016-та година, който позволява открито да се носи оръжие. Миналият месец полицейски началник в Тексас предупреди Обама, че опитите му да разоръжи американците могат да предизвикат революция.