НОВИНИ

Обама срещу Тръмп - ръкавицата е хвърлена

След като се превърна във водеща тема на кандидат-президентската кампания в Съединените щати, трагедията в Орландо стана повод Барак Обама за първи път да си позволи публично да критикува Доналд Тръмп. Двамата си размениха остри реплики и взаимни обвинения. Политически анализатори припомнят, че напрежението между тях тлее от години и няма изгледи скоро да се разсее.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:03, 15.06.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Президент срещу кандидат-президент. Демократ срещу републиканец. И най-вече - Обама срещу Тръмп. В продължение на години двамата си отправят задочни критики, а тази седмица ръкавицата беше хвърлена. Поводът - реч на милиардера, изпълнена с обвинения към Демократическата партия, мюсюлманите в Съединените щати и Обама, който по думите му "се радва на терористичните атаки". Реакцията не закъсня.

Барак Обама, президент на САЩ: Начинът, по който говори този човек... не може да поставиш една цяла религиозна група под общ знаменател. Не може да твърдиш, че всички имат вина за насилието. Убиецът от Орландо, тези от Сан Бернардино - те бяха американски граждани. Трябва ли да започнем да следим всички мюсюлмани в страната си?!
Доналд Тръмп, кандидат-президент на демократите: Президентът Обама е много по-ядосан на мен, отколкото на стрелеца. Един човек по телевизията дори каза "Леле, Тръмп наистина е влезнал под кожата на Обама". Беше твръде, твърде гневен, а трябва да насочи гнева си не към мен, а към мъжът, отговорен за събитията в Орландо.

Враждата между двамата започва още през 2011-та, когато Тръмп заявява, че не е сигурен дали Обама изобщо е американски гражданин. Критикува го и заради политически-коректния му тон и отказа му да използва термина "радикален ислям". Нещата ескалираха тези дни, когато заяви, че Обама работи в интерес на терористите и враговете на Съединените щати.

Барак Обама, президент на САЩ: Чудя се дали републиканците са съгласни с Тръмп. Това не е Америка, която искаме. Това не са нашите демократични ценности. Няма да направи страната по-сигурна, нито ще спре "Ислямска държава".

Освен междуличностен конфликт, разбира се в основата на спора е надпреварата за Белия дом. Обама е сред малкото президенти, които ще напуснат поста си повече от 50% доверие от гражданите. Тези дни обяви подкрепата си за Хилари Клинтън, като кандидат на демократите. Очаквано, Тръмп имаше какво да каже и за нея.

Доналд Тръмп, кандидат-президент на демократите: Хилари Клинтън спекулира с това, че е жена повече от всяко друго същество, което съм срещал. Честно казано, не съм сигурен, че самите жени я харесват...

Според наблюдатели, с наближаването на същинските избори през ноември, словесният дуел между първите мъже в редиците на републиканците и демократите все повече ще се разгорещява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петя Първанова: 881 бежанци са настанени в центровете у нас
Петя Първанова: 881 бежанци са настанени в центровете у нас
Започна София бирфест 2016
Започна "София бирфест" 2016