НОВИНИ

Обама закрива лагера Гуантанамо

Американският президент Барак Обама оповести плана си за закриването на военния затвор Гуантанамо в Куба.Обама счита лагера за зловреден за националната сигурност и противоречащ на ценностите на Америка.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:03, 23.02.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света
обама закрива лагера гуантанамо

"Става дума да затворим една глава от историята, да вземем предвид поуките , които си извадихме от 11 септември, и които трябва да водят страната ни към бъдещето", заяви Обама, в изявление от Белия дом. Администрацията му е посочила 13 обекта на американска земя, където могат да бъдат приети задържани от военната база в Куба, но не препоръчва нито един от затворите. Цената на трансфера е съществена. Преместването може да струва от 290 до 475 милиона долара. Планът трябва да бъде одобрен от Конгреса.

В затвора в Гуантанамо са останали 91 души.35 от тях биха могли да бъдат преместени в родната си страна или в трета държава.

Без изненада, планът на Обама предизвика критиките на републиканците. Според Пол Раян, председател на Камарата на представителите, в изложението на Обама липсват подробности за точната цена на инициативата както и за мястото за новия център за задържане. Според влиятелния сенатор Джон Маккейн, планът е неясен. Все пак той обави , че комисията му ще разгледа предложенията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов разговаря с председателя на сръбския парламент
Премиерът Борисов разговаря с председателя на сръбския парламент
Петър Чобанов: Дано докладът каже къде са парите от КТБ
Петър Чобанов: Дано докладът каже къде са парите от КТБ