От Атина започна последната задгранична обиколка на Барак Обама. Американският президент се срещна с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос и с министъ -председателя Алексис Ципрас. Двамата дадоха съвместна пресконференция.

© БТА / AP Photo / Yorgos Karahalis

При визитата на Обама беше засегната богата палитра от теми - по повод решаването на Кипърския въпрос, американският президент отговори дипломатично на журналистически въпрос за "окупацията на острова", че обединението трябва да се случи под наблюдението на международната общност. Коментирана беше и бежанската криза.

Според Обама Гърция трябва да получи подкрепа за орязване на дълга, за да се стабилизира икономиката на страната.

Барак Обама, президент на САЩ: "Не можем да гледаме на мерките за икономии като на стратегия. Изключително важно е народът на Гърция да усети положителна промяна, за да може да запази надеждата, че животът му ще стане по-добър. Докато реформите продължават, МВФ обяви, че облекчаването на дълга е жизненоважно. Ще продължа с призивите към кредиторите да предприемат необходимите стъпки, така че Гърция да поеме по пътя на дългосрочното икономическо възстановяване, защото е в интерес на всички ни Гърция да успее".