НОВИНИ

Обединените патриоти внесоха свой законопроект за вероизповеданията

ПГ "Обединени патриоти" внесе свой законопроект за вероизповеданията, чиято основна цел е да спре влиянието на чужди религии върху вътрешната сигурност на страната. Зам.-председателят на групата Искрен Веселинов го определи пред медиите в Народното събрание като фундаментален за тях, една от причините да се занимават с политика. Целта е, обясни той, българската държава да издигне преграда за възможността чужди държави, чужди вероизповедания да влияят на вътрешната сигурност, да се избегне евентуална радикализация и политизация на вероизповеданията. Текстовете не са насочени конкретно срещу нито едно вероизповедание, уточни Борис Ячев.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:05, 09.05.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
обединените патриоти внесоха свой законопроект вероизповеданията

Миналата седмица стана известно, че ГЕРБ, БСП и ДПС също имат свой общ проект за вероизповеданията. Той, според Ячев, не бил алтернативен, а допълвал този на Обединени патриоти. В него обаче основният фокус бил по-ограничен и главно върху предписанието вероизповеданията да получават пари от държавния бюджет.

Според Патриотите освен да имат право на държавно финансиране и така да бъдат независими от външни влияния, вероизповеданията трябва да имат и задължения - да не проповядват радикална идеология, да обявяват местата, в които се служи, проповядва съответната религия, службата да е само на български, а националното ни знаме да се вее на всеки религиозен храм.

Патриотичните формации са готови, ако се постигне съгласие, на второ четене двата законопроекта да се обединят в един. Въпросът ще бъде обсъден на коалиционен форум.

В текстовете на ГЕРБ, БСП и ДПС спорно било предложението Ислямският институт да може да произвежда бакалаври, магистри, което за ОП било неприемливо, тъй като няма защитимо ниво на стандарт на образование.
Патриотите искат също и забрана на дарения от чужбина, като се допускат такива, които са съгласувани с Дирекцията по вероизповеданията и Сметната палата. Предвижда се и укрепване на светската държава. Предстояла среща с основните вероизповедания.

На въпрос дали е изчистено вчерашното недоразумение в ПГ на ОП заради срещата на вицепремиера Красимир Каракачанов с председателя на БСП Корнелия Нинова, Искрен Веселинов отговори лаконично - "най-хубавото предстои".


;

С въпрос той отговори и на журналистическо питане защо тяхната група беше единствената днес, която не излезе със специална декларация по повод 9 май - Ден на Европа.
Защо да има, няма драма, защо трябва да се правим на по-католици от папата и да се кълнем в евроатлантическа вярност по повод и без повод, бяха думите на Веселинов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Звездата от Метрополитън опера Томас Хемпсън на 16 май в зала България
​Звездата от Метрополитън опера Томас Хемпсън на 16 май в зала "България"
За поредна година България се включи в инициативата Безсмъртният полк​
За поредна година България се включи в инициативата "Безсмъртният полк​"