НОВИНИ

Обект с уникална археология е недостъпен за пловдивчани и гостите на града

Бившият магазин "Нармаг" в Пловдив, в който има експонирана уникална археология - фрагменти от античния стадион на Филипопол, остава недостъпен за пловдивчани и гостите на града.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
09:22, 21.04.2019
6815
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Четири години след подписването на меморандум за сътрудничество между австрийския собственик на сградата и общината през 2015 г. до днес не е намерено решение, за да се осигури публичен достъп до археологията в подземните нива на търговския център.

Евелина Здравкова: Археологическото наследство е богатство на целия ни народ и е абсурдно и недопустимо да бъде скривано.

Арх. Стефанова: Трасето под бившия "Нармаг" се намира в трасето на античния стадион на Филипопол. Ние смятахме, че той ще бъде достъпен, през цялото време така си мислехме.
Илия Илиев - екскузровод: За да може градът да губи възможно най-малко трябва всяка една възможност туристите и местните да се докоснат до този стадион,... да бъде налице.

Защо никой не вижда скритото богатство на Пловдив и България? Неспазване на закона за културното наследство или липсата на конструктивен диалог е причина за това и какви са възможните решения - гледайте днес в обедните новини "По света и у нас", рубриката "Частен случай".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия за празника Цветница
Патриарх Неофит оглави Света Божествена литургия за празника Цветница
Продължава разследването на инцидента с паднал самолет край Оризари
Продължава разследването на инцидента с паднал самолет край Оризари