НОВИНИ

Обещано: Правителството ще финансира ин витро процедури без лимит

Правителството ще финансира ин витро процедурите безлимитно, решиха министрите. Двойките с репродуктивни проблеми у нас ще могат да кандидатстват и държавата ще поема толкова броя процедури за зачеване, колкото лекарите преценят за необходимо. Всеки случай ще се преценява индивидуално.Премиерът Бойко Борисов подчерта, че така кабинетът изпълнява свое обещание, дадено от кабинета "Борисов 2". Ще се ускори и работата на Фонда за асистирана репродукция, за да може двойките да получават одобрение по-бързо, в рамките на 5-6 месеца.

Александър Марков
от Александър Марков
19:19, 17.05.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Всички двойки, които имат репродуктивни проблеми, ще могат да кандидатстват за финансиране от Фонда за асистирана репродукция - толкова пъти, колкото е необходимо, обяви премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко - колкото преценят, колкото поемат като ангажимент. Слязох лично да ви го кажа, защото многократно чух, че сме се отказали от това свое обещание, извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но просто трябваше не само да се осигурят парите, а и съответният инструмент това да се случи.

Лимитът за двойките, които кандидатстват, ще бъде определян не по финансови, а по медицински показатели.

Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването: Едно изключително добро решение. Решение, което ще даде резултат, ще намали чакането, ще се увеличат броя опити, с това ще се вдигне и процентът на успеваемост със самата процедура.

Фондът ще финансира и замразяване на яйцеклетки и ембриони, и при жени с онкологични заболявания.

Д-р Георги Стаменов, акушер-гинеколог: Това, което предложихме на правителството, Фондът за ин витро да започне да работи по-бързо и хората, които са ангажирани и са подали документи към Фонда, ще бъдат одобрявани в рамките на 5-6 месеца. Казано накратко, всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност.

200 000 са двойките с репродуктивни проблеми у нас.

Мария Янева, фондация "Искам бебе": Това, което правителството взе като решение, изцяло ще бъде в подкрепа на пациентите и най-вече ще реши един много голям проблем на нашата държава, а именно - демографията. Така че адмирирам още веднъж тези решения и, дай Боже, да има повече деца за нашата държава.

С решението България се нарежда сред първите три държави в Европа наред с Великобритания, които приемат най-сериозно процедурите за асистирана репродукция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаил Христов: Ако всичко беше наред в социалната сфера, щеше ли да има протест
Михаил Христов: Ако всичко беше наред в социалната сфера, щеше ли да има протест
Пленер по скулптура ”Докосване до природата” в курорт край Варна
Пленер по скулптура ”Докосване до природата” в курорт край Варна