НОВИНИ

Обесиха 15 затворници в Йордания въпреки мораториума върху екзекуциите

Осъдени на смърт 15 затворници бяха обесени рано тази сутрин в Йордания. Десет от тях са обвинени в терористични престъпления, а други петима – в „отвратителни деяния“, включително изнасилване. Всички те бяха убити в затвора „Суага“ южно от столицата Аман.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:42, 04.03.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
обесиха затворници йордания въпреки мораториума екзекуциите

Сред престъпленията на тероризма са нападението срещу туристи през 2006 г. в римски амфитеатър в Аман, при който загина един британец, както и атаката през юни 2016 г. срещу база на разузнавателната служба на север от столицата, при която починаха петима агенти.

Има осъдени и за убийството на християнския писал Нахед Хатар през септември 2016 г., чийто живот бе отнет заради публикуване на „обидна за исляма“ карикатура.

Крал Абдула II каза още през 2005 г., че Йордания има за цел да се превърне в първата страна от Близкия изток, която да спре екзекуциите в съответствие с повечето европейски народи.

Тогава съдилищата продължиха да издават смъртни присъди, но такива не бяха изпълнявани години наред до 2014 г., когато 11 мъже бяха обесени след обвинения в убийство. Така практиката за екзекуции в азиатската държава се възвърна, въпреки забележките на международната общност и правозащитните групи.

Според съдебни източници в момента 94 души са осъдени на смърт в Йордания, повечето от които за убийство или изнасилване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български компании печелели от незаконна икономическа дейност в Азейберджан
Български компании печелели от незаконна икономическа дейност в Азейберджан
На какъв етап е електронното таксуване в пловдивските автобуси?
На какъв етап е електронното таксуване в пловдивските автобуси?