НОВИНИ

Обезщетение за земеделците, пострадали от градушките и наводненията

Земеделските производители с унищожена от градушките и наводненията реколта може да получат обезщетения до края на годината обясни ресорният министър Румен Порожанов. Той обясни, че пълна компенсация ще има за производители със 100% пропаднали площи.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
15:19, 06.07.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

По думите на министър Порожанов до момента са подадени над 250 заявления за 158 хиляди декара земя, като се очаква броят им да се увеличи. Областните комисии по земеделие посещават пострадалите земеделски площи и съставят протоколи, заяви Порожанов. Министърът допълни, че пари за компенсации в бюджета за тази година не са предвидени, но има възможност да се осигурят от преразпределение на икономиите в европейските програми за субсидии на земеделския сектор.

Румен Порожанов, министър на земеделието: Това са средствата, по които вървят абсолютно всички - преходни национални помощи, държавни помощи и т.н. Но разбира се, винаги в едно или в друго направление може да се очакват икономии. Така че да видим какво можем още тази година да финансираме и да не чакаме края на годината. И в момента, в който имаме визия, това ще стартира своевременно.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пое ангажимент да се изготви бърз анализ на пораженията от падналите през последната седмица градушки. Пред журналисти днес той обясни, че екипът на Министерството ще направи всичко възможно, за да започне изплащане на обезщетения за пропаднали площи още до края на тази година, предава БТА.

Земеделският министър призова стопаните да подават заявления в общинските служби „Земеделие“, след което сформираните комисии по места в страната ще обследват засегнатите от градушки земеделски площи и ще изготвят протоколи. В тях участват експерти от общинските служби „Земеделие“ и представители на местната власт и на браншови организации. Допълнени екипи ще работят и в събота и неделя на територията на областите Велико Търново, Плевен, Ловеч, Търговище, Русе, Разград и София - област.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България и Гърция ще изградят мултимодален коридор
България и Гърция ще изградят мултимодален коридор
За 2 часа пътни полицаи връчиха 10 електронни фиша на стойност 1300 лева
За 2 часа пътни полицаи връчиха 10 електронни фиша на стойност 1300 лева