НОВИНИ

Обезвредиха 3 стари авиационни бомби, открити в район "Тракия" в Пловдив

Не една, а три се оказаха старите авиационни бомби, заради които в продължение на 20 часа бе отцепен голям район в жилищен комплекс в Пловдив. Бойните снаряди вече са обезвредени, съобщиха от министерство на отбраната.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Нели Ангелова
18:20, 03.05.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Първият снаряд бе открит случайно снощи от строители при изкопни работи. Веднага мястото беше отцепено от полиция.

Дългото отлагане на процедурата се наложи, защото за обезвреждането трябваше да пристигне специализиран екип от военни от София. При първия оглед експертите са установили не един, а три бойни авиоснаряда. Паника сред жителите на район "Тракия" обаче нямаше, тъй като преди изграждането на комплекса мястото е функционирало като хеликоптерна площадка и наличието на стари снаряди не е изненада за никой.

Димитър Баталов
"Тук играхме цял ден табла с комшията и копаха, копаха и по едно време се разбягаха, и видяхме, че откриха бомба. Ама тук е пълно с бомби. Аз съм израснал тук, на 70 години съм. Пълно е с бомби тук."
Петър Балемезов
"Тук е имало някаква складова база. Около 2000-та година, чистейки тук асфалта, се натъкнахме на 5-6 такива бетонни отливки. Дойдоха от поделението и казаха, че няма страшно – това са заготовки, празни. Нещо като учебни бомби. Ако вземе да се копае, може да се намерят още."
Димитър Баталов
"Тук поделения бяха. От военните са. Но няма опасност. Сигурен съм, че няма нищо вътре."

Акцията по извозването на снарядите беше проведена при изключителни мерки за сигурност. Близо час районът остана блокиран в радиус от половин километър, охраняван от полиция и военни. Семействата от няколко жилищни входа бяха евакуирани до края на акцията. От съображения за сигурност бяха затворени заведения и магазини в съседство. Не се допускаха в периметъра и автобуси от масовия градски транспорт, което предизвика за кратко струпване на пътници по спирките. Снарядите бяха транспортирани с камион до близък полигон, където да бъдат взривени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС няма да наказва британците за Брекзит
ЕС няма да наказва британците за Брекзит
Момче почина след сбиване със свой съученик в клас
Момче почина след сбиване със свой съученик в клас